Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΔΕΥΤΈΡΑ, 14 ΜΑΡΤΊΟΥ 2011

NFC και τα κινητά του μέλλοντος
Απλές, καθημερινές δραστηριότητες, θα μπορούν πλέον να γίνουν με το κινητό σας τηλέφωνο.

Η τεχνολογία NFC ή (όπως είναι ολόκληρη η ονομασία της) Near Field communication, είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία που μέσα στους επόμενους μήνες θα κυριαρχήσει, τόσο στις συσκευές μας αλλά και στις συζητήσεις μας.

Στις συσκευές μας θα κυριαρχήσει γιατί πολύ απλά αυτές θα την φέρουν, ενώ στις συζητήσεις μας γιατί μια από τις μελλοντικές περιπτώσεις χρήσης της NFC τεχνολογίας είναι η αντικατάσταση του περιεχομένου του...πορτοφολιού μας. Πιο συγκεκριμένα, θα πάρει την θέση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, των επαγγελματικών καρτών, των κουπονιών κ.ο.κ.

Τι είναι η τεχνολογία NFC
Η NFC είναι μια νέα ασύρματη τεχνολογία που επιτρέπει στις συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους σε μικρές αποστάσεις. Η μεταφορά δεδομένων μεταξύ των συσκευών γίνεται με έναν από τους δύο τρόπους. Είτε απευθείας, με ένα σύντομο κύμα ή (όπως πιο συχνά γίνεται) με ένα άγγιγμα ή χτύπημα της συσκευής. Η επικοινωνία δεν είναι απαραίτητο να συμβεί μεταξύ δύο συσκευών. Υπάρχει και η δυνατότητα συνεργασίας ενός κινητού τηλεφώνου με κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα με ένα σημείο πώλησης  στο ταμείο ενός καταστήματος εισιτηρίων ή και με ακόμη πιο απλά αντικείμενα, όπως μια ετικέτα, ένα αυτοκόλλητο, μία αφίσα ή και μια κάρτα με ενσωματομένο τσιπάκι NFC.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά της τεχνολογίας NFC της δίνουν την δυνατότητα για χρησιμοποιηθεί για ποικίλους τρόπους, όπως:
- Πληρωμές με το κινητό: Ττο κινητό τηλέφωνο λειτουργεί ως πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο σημείο πώλησης.
- Έκδοση εισιτηρίων: Ως παράδειγμα, οι άνθρωποι της Orange παρουσίασαν την υπηρεσία «Orange Cityzi Pass» στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου οι πελάτες της μπορούν εύκολα και με ασφάλεια μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, να αγοράσουν τα εισιτήριά τους στις αστικές συγκοινωνίες καθώς και να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε ένα δίκτυο 1000 περίπου καταστημάτων.
- Έξυπνες αφίσες, κάρτες, αυτοκόλλητα κτλ.: Μπορείτε να «χτυπήσετε» το τηλέφωνό σας σε μια ετικέτα ενσωματωμένη σε κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα σε μια κάρτα ή αφίσα, για να αποκτήσετε πρόσβαση σε πρόσθετες πληροφορίες. Για φανταστείτε να φέρετε το κινητό σας δίπλα στην κάρτα του οδοντιάτρου σας και αυτό με ένα μικρό χτύπημα να τον πάρει τηλέφωνο.
- Ως υποκατάστατο για τα κλειδιά: Για παράδειγμα, για να ξεκλειδώσετε την πόρτα του δωματίου σας στο ξενοδοχείο, με την χρήση του κινητού. Τα κινητά και η NFC τεχνολογία



Χάρη στην τελευταία αναβάθμιση του Android, το λειτουργικό σύστημα της Google έχει ενσωματώσει την υποστήριξη για NFC τσιπάκια. Κατ' έπέκταση, το Nexus S της Samsung ήταν το πρώτο ευρείας κυκλοφορίας κινητό που αξιοποιεί αυτή την τεχνολογία. Στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί και το νέο Samsung Galaxy II. Την αξιοποίηση του Android 2.3 και τις πλήρεις δυνατότητές του θα αξιοποιούν και τα νέα κινητά της HTC, όπως ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της HTC, Peter Chou.


Το παράδειγμα του Nexus S αναμένεται να ακολουθήσουν και οι ανταγωνιστές της Google. Στην Nokia το αποφάσισαν και θα χρησιμοποιήσουν NFC (Near Field Communication) τεχνολογία σε όλα τα κινητά που θα πουληθούν από το 2011 και μετά. Κάθε Nokia Smartphone θα έχει ενσωματωμένο NFC σε λιγότερο από έξι μήνες και το κινητό τηλέφωνο Nokia C7 είναι ένα από αυτά. Επίσης, φημολογείται πως και η Apple θα εφοδιάσει το επερχόμενο iPhone 5 με ένα τσιπάκι Near Field Communication. Παρ' όλα αυτά, αντίστοιχη τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται στο νέο iPad 2.

Παράλληλα, στην Αμερική ετοιμάζεται ήδη η πρώτη πλατφόρμα «ανέπαφων» πληρωμών σε εθνική κλίμακα, καθώς οι τρεις μεγαλύτεροι αμερικανικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και η τράπεζα Barclays, γνωστοποίησαν πως μέσα στο επόμενο 18μηνο θα είναι έτοιμοι να εγκαταστήσουν σε κάθε κατάστημα από ένα τερματικό.


Γιώργος Κουτσουβάλης[ GameWorld ]



Αναρτήθηκε από tech&tech στις 9:16 μμ
Ετικέτες Mobile

0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση
Δημιουργία Συνδέσμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: