Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Κυκλοφορούν επικίνδυνα applications

Κυκλοφορούν επικίνδυνα applications


Σύμφωνα με έρευνες ειδικών στην ασφάλεια των υπολογιστών, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό (malware) εναντίον φορητών συσκευών (smartphones-tablets).
Οι άνθρωποι του χώρου κάνουν λόγο για «ανοδική πορεία» στις επιθέσεις malware που εξαπολύουν οι επιτήδειοι εναντίον του Android. Πρόσφατα αναφέρθηκαν αλλεπάλληλα κρούσµατα «µόλυνσης» συσκευών µε ένα νέο malware. Παράλληλα, µια σειρά από δούρειους ίππους (trojans) εξαπλώνεται µέσω δηµοφιλών εφαρµογών (apps). Το trojan είναι πρόγραµµα που κρύβεται σε εφαρµογές και παιχνίδια, το οποίο ξεγελά τον χρήστη, εγκαθιστώντας κρυφά κακόβουλο λογισµικό.

Το malware µε την ονοµασία «Android. Pjapps» µεταµφιέζεται σε µια δηµοφιλή εφαρµογή, το «Steamy Window», ξεγελώντας τον χρήστη, ο οποίος νοµίζει ότι έχει κατεβάσει την εν λόγω εφαρµογή.

Αντ' αυτού, το πλαστό app «µολύνει» τη συσκευή και δηµιουργεί ένα botnet (δίκτυο µολυσµένων υπολογιστών που εξαπολύουν συντονισµένα επιθέσεις), «προσβάλλοντας» στη συνέχεια και άλλες φορητές συσκευές. Μεταξύ άλλων, εγκαθιστά εφαρµογές, στέλνει γραπτά µηνύµατα και κάνει αυτόµατη φραγή µηνυµάτων εν αγνοία του χρήστη. Επιπλέον, υποκλέπτει και αποστέλλει στους δράστες τις πληροφορίες που είναι αποθηκευµένες στη συσκευή.
Τι πρέπει να κάνετε
Χρησιµοποιείτε µόνο ελεγχόµενες αγορές (app stores) για κατέβασµα και εγκατάσταση εφαρµογών. Προσαρµόστε τις ρυθµίσεις για τις εφαρµογές στο λειτουργικό σας σύστηµα, ώστε να εµποδίζεται η εγκατάσταση των κακόβουλων apps. Ελέγχετε πάντα ποιος είναι ο δηµιουργός της εφαρµογής που σκοπεύετε να κατεβάσετε. Ποιες άλλες εφαρµογές διαθέτει; Μήπως κάποια από αυτές µοιάζει αναξιόπιστη (π.χ. είναι άγνωστη και δεν εµφανίζει κριτικές χρηστών;). Αν ναι, µάλλον θα πρέπει να την αποφύγετε. ∆ιαβάστε τις online κριτικές άλλων χρηστών που έχουν κατεβάσει την εφαρµογή. Επισκεφτείτε τεχνολογικά sites που εµπιστεύεστε και διαβάστε τι γράφουν για την εφαρµογή που σας ενδιαφέρει. Εγκαταστήστε ένα πρόγραµµα εντοπισµού κακόβουλου λογισµικού και ιών στο τηλέφωνο ή την ταµπλέτα σας. Πολλές δηµοφιλείς εταιρείες λογισµικού ασφαλείας προσφέρουν σήµερα δωρεάν προγράµµατα antivirus. Κατεβάστε ένα σήµερα κιόλας.[via]
Enhanced by Zemanta

Read more: TECH&TECH: Κυκλοφορούν επικίνδυνα applications

Δεν υπάρχουν σχόλια: