Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

e-books- αντικαθιστούν την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης



Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν τελευταία σε διεθνές επίπεδο για τα e-books και δη τη διαµόρφωση µιας νέας πραγµατικότητας στη διαδικασία της ανάγνωσης, αλλά και µε την αναδυόµενη παρουσία µιας καινούργιας κατηγορίας... βιβλιοφάγων.

Σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία στις ΗΠΑ, ολοένα και περισσότεροι µαθητές που κινούνται στην ηλικιακή οµάδα των 10-18 ετών δηλώνουν ξεκάθαρα πως έχουν µειώσει στο ελάχιστο την παρακολούθηση τηλεόρασης. Κι όλα αυτά χάρη στα e-books!

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά κορυφαίων εκδοτικών οίκων σε διεθνές επίπεδο πως κατά τον Ιανουάριο τα e-books κατέλαβαν ποσοστό 25% των συνολικών πωλήσεων τίτλων για νεαρής ηλικίας άτοµα, έναντι ποσοστού 6% πριν από µόλις έναν χρόνο!

Στο νηπιακό στάδιο της εµφάνισης των e-books, αυτοί που τα υιοθέτησαν αρχικά ήταν οι µεγαλύτερης ηλικίας χρήστες, καθώς φαίνεται πως εκτιµούσαν δεόντως το µέγεθος, την ευκολία, τη φορητότητα αλλά κυρίως τη δυνατότητα µεγέθυνσης του κειµένου, η οποία υπερνικά τυχόν προβλήµατα όρασης. Βέβαια, οι τιµές τότε κινούνταν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που έκανε αποτρεπτική την απόκτησή τους από πενιχρά χαρτζιλίκια. Ωστόσο, ο πολλαπλασιασµός της προσφοράς συσκευών, η προσθήκη νέων λειτουργιών, η ωρίµανση της αγοράς και ασφαλώς ο έντονος ανταγωνισµός οδήγησαν τις συσκευές σε φυσιολογικά επίπεδα. Αποτέλεσµα; Να απευθύνονται σε πιο διευρυµένο κοινό δίχως ηλικιακούς περιορισµούς.

Το 2010 οι τίτλοι βιβλίων που απευθύνονταν σε νεαρούς ηλικίας αναγνώστες-κατόχους e-books διαµορφώθηκαν στο 6% του συνόλου των πωλήσεων. Σήµερα, το συγκεκριµένο ποσοστό ξεπερνά το 20% και συνεχίζει. Ορισµένοι κάνουν λόγο για οµάδες νεαρών αναγνωστών οι οποίοι θα διαβάζουν µαζί και θα κατεβάζουν νέους τίτλους µε το πάτηµα ενός κουµπιού, ενώ οι βιβλιοθήκες θα "γεµίζουν" τα ράφια τους µε e-books.
Πλέον, τα e-books αντιµετωπίζονται από αρκετούς ως µια νέα πλατφόρµα µε βάση την οποία τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν ανώδυνα στη µαθησιακή διαδικασία.
Πηγή: e-pcmag.gr[via]

[ Παναγιώτης Μαρκέτος]

: http://www.techandtech.gr/2011/03/e-books.html#ixzz1FSNIXY6F

Δεν υπάρχουν σχόλια: