Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Google και ARM σχεδιάζουν προτυποποίηση για τις πλατφόρμες Android/ARM

Android

Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, η Google στην προσπάθειά της να εξαλείψει τα τρέχοντα μειονεκτήματα του Android 3.0, εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει προτυποποίηση στο λειτουργικό σύστημα και να συνεργαστεί με την ARM για την εφαρμογή της προτυποποίησης αυτής σε συσκευές με επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM.

Αυτήν τη στιγμή, οι ταμπλέτες που βασίζονται σε Android 3.0 υποφέρουν από προβλήματα στη γραφική διεπαφή χρήσης καθώς και από έλλειψη εφαρμογών που να τις υποστηρίζουν. Μπορεί το Android Market να διαθέτει περίπου 250.000 εφαρμογές, αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι σχεδιασμένες για smartphones και ελάχιστες μπορούν να εκτελεστούν αποδοτικά σε συσκευές με μεγαλύτερα μεγέθη οθόνης όπως είναι οι ταμπλέτες. Επιπλέον, με την υπηρεσία Google Books να διατίθεται μόνο στις Η.Π.Α. και την υπηρεσία Google Music να βρίσκεται ακόμη στα σκαριά, η έλλειψη περιεχομένου είναι ένας ακόμη παράγοντας που κρατά πίσω την εξάπλωση του Android 3.0.

Η εφαρμογή προτυποποίησης σε αυτές τις πλατφόρμες αναμένεται επίσης να μειώσει τα προβλήματα που εμφανίζονται κατά τις αναβαθμίσεις, να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο ανάπτυξης λογισμικού από συνεργάτες καθώς και να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα.

Από την άλλη, υπάρχουν φόβοι πως η αυστηρή προτυποποίηση στο Android 3.0 θα οδηγήσει την Google στο να γίνει «μία ακόμη Microsoft». Ήδη έχουν ανακύψει προβλήματα που η Google προσπαθεί να λύσει όπως με τον ανοικτό κώδικα του Android, αλλά οι πηγές πιστεύουν πως η προτυποποίηση θα επιτρέψει στη Google να ανταγωνιστεί τη Microsoft.

Προκειμένου να βελτιώσει το Android 3.0, η Google πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα αναστείλει τη διάθεση του Android ως ανοικτό κώδικα. Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς θεωρούν πως η κίνηση αυτή της Google έγινε για να εμποδίσει την χρήση Android 3.0 σε smartphones και netbooks, κάτι που θα έπληττε σημαντικά την ανάπτυξη second-tier και white-box/unbranded ταμπλετών από εταιρείες του χώρου.


Site: Digitimes[via]


Read more: TECH&TECH: Google και ARM σχεδιάζουν προτυποποίηση για τις πλατφόρμες Android/ARM

Δεν υπάρχουν σχόλια: