Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

IDC: Το Android και τα Windows Phone θα κυριεύσουν την αγορά των κινητών



Μια πρόσφατη μελέτη της IDC ισχυρίζεται πως το Android και τα Windows Phone θα κυριαρχήσουν στην αγορά των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones), σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της αγοράς, περισσότερα από 450 εκ smartphones θα πουληθούν το 2011, αυξημένα σε σχέση με τα 303,4 εκ που πωλήθηκαν πέρσι. Η IDC προβλέπει πως οι συσκευές με λειτουργικό Android θα καταλάβουν περίπου το 39,5% των πωλήσεων την τρέχουσα χρονιά, άρα εύκολα ξεπερνώντας το μερίδιο αγοράς του Symbian με 20,9%. Το iOS της Apple αναμένεται να καταλάβει το 15,7% των πωλήσεων του 2011. Το Blackberry της RIM και τα κινητά με λογισμικό Windows Phone 7/Windows Mobile θα συμπληρώσουν την πεντάδα της κορυφής με ποσοστά πωλήσεων 14,9% και 5,5% αντίστοιχα.

Μπορεί οι προβλέψεις της IDC για το 2011 να μην εκπλήσσουν και πολλούς, αλλά σίγουρα εκπλήσσουν τα νούμερα για το 2015:


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση Όνομα:  idc.JPG Εμφανίσεις:  5 Μέγεθος:  15,2 KB

H εταιρεία αναλύσεων ισχυρίζεται πως το Android θα έχει 45,4% της αγοράς το 2015. Πίσω της θα είναι με μερίδιο αγοράς στο 20,9% η πλατφόρμα Windows Phone της Microsoft. Η συνολική ετήσια άνοδος της πλατφόρμας της Microsoft για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένεται να είναι 67,1% σύμφωνα με την IDC. Αντίστοιχα οι πλατφόρμες iOS της Apple και BlackBerry της Research In Motion θα καταλαμβάνουν μερίδια 15,3% και 13,7% αντίστοιχα.

Η αναμενόμενη άνοδος μεριδίων της Microsoft μόνο τυχαία δεν είναι. Η εκτίναξη του μεριδίου αγοράς της εταιρείας οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη συνεργασία της με την Nokia, η οποία θα χρησιμοποιεί τα Windows Phone 7 ως το κύριο λειτουργικό σύστημα στα έξυπνα κινητά της, πιθανώς ξεκινώντας το 2012.

«Μέχρι και το λανσάρισμα των Windows Phone 7 πέρσι, η Microsoft έχανε σταθερά έδαφος στην αγορά, ενώ άλλα λειτουργικά συστήματα έφεραν νέες και ελκυστικές εμπειρίες» είπε σήμερα σε δήλωσή του ο Ramon Llamas, ανώτερος ερευνητής στην ομάδα Τεχνολογίας Κινητών Συσκευών και Τάσεων της IDC. «Η νέα συμμαχία φέρνει στο ίδιο στρατόπεδο τις ικανότητες των συσκευών της Nokia με την διαφοροποιημένη πλατφόρμα των Windows Phone... Μέχρι το 2015, η IDC αναμένει πως τα Windows Phone θα είναι στην 2η θέση των λειτουργικών συστημάτων παγκοσμίως, πίσω από το Android».

Πηγή: CNET  [via]

Read more: TECH&TECH: IDC: Το Android και τα Windows Phone θα κυριεύσουν την αγορά των κινητών

Δεν υπάρχουν σχόλια: