Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Kodaκ- διεκδικεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Apple και τη RIM



Στα δικαστήρια καλεί η Kodak ορισμένες από τις εταιρείες-κολοσσούς στο χώρο της τεχνολογίας για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας όσον αφορά ορισμένες από τις πατέντες που κατέχει, η αξία των οποίων μπορεί να αποδειχθεί πως ξεπερνάει τα 2 δις δολάρια. Η εταιρεία έχει ήδη κάνει συμβιβασμό με την LG και τη Samsung για ένα ποσόν που πλησιάζει το 1 δις, και τώρα βάζει στο στόχαστρο την Apple και τη Research in Motion, που κατασκευάζει τα BlackBerry.
Οι πατέντες του σκανδάλου έχουν να κάνουν τόσο με την κάμερα του iPhone όσο και για τις κάμερες στα smartphones της RIM και αφορούν τη λήψη της φωτογραφίας, την συμπίεση και αποθήκευση των δεδομένων και τη μέθοδο preview σε βίντεο. Προς το παρόν η υπόθεση έχει δεχτεί ένα πλήγμα, καθώς ένας δικαστής στο U.S. International Trade Commision (ITC) απεφάνθη πως δεν υπήρξε καταπάτηση των πατεντών. Αν το ITC χαρακτηρίσει βάσιμη την απόφαση, θα δυσκολέψει σημαντικά τον νομικό αγώνα της Kodak. Από την άλλη, αν τελικά το ITC ταχθεί με την πλευρά της Kodak, δεν αποκλείεται η εταιρεία να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του φορέα να μπλοκάρει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές των επίμαχων προϊόντων.
Η αλήθεια είναι πως η Kodak χρειάζεται τα χρήματα. Ενώ την εποχή της αναλογικής φωτογραφίας βρισκόταν στην κορυφή, ο θάνατος του φιλμ της έχει στοιχήσει σημαντικά: ο τζίρος της το 2010 ήταν 7.2 δις δολάρια, ο μισός περίπου σε σχέση με το 2005.
Είναι ευτυχές λοιπόν για την εταιρεία το ότι είχε προνοήσει, μεταξύ του 1993 και του 2007, να αποκτήσει μια πλειαδα από πατέντες. Από το 2004 μέχρι το 2007 ξόδεψε 3.4 δις δολάρια για να αποκτήσει πατέντες που αφορούν την ψηφιακή φωτογραφία. Οπλισμένη με αυτές τις πατέντες, έχει ήδη αναγκάσει 30 διαφορετικούς κατασκευαστές ηλεκτρονικών σε επικερδείς οικονομικές συμφωνίες.

Read more: TECH&TECH: Kodaκ- διεκδικεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Apple και τη RIM

Δεν υπάρχουν σχόλια: