Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Άργησε αλλά έγινε!

Ενοποίηση των δυο κατηγοριών άδειας (SV,SW) που ίσχυαν μέχρι σήμερα, προβλέπει το σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί άμεσα, σύμφωνα με βάσιμες και απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες. Οι ραδιοερασιτέχνες SW θα μπορούν να βγαίνουν και στα βραχέα αμέσως μετά την ψήφιση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα!
Εξάλλου, το νέο νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω στο θέμα της κατοχής και χρήσης ασυρματικών συσκευών. Συγκεκριμένα:
Ηλεκτρονική «ταυτότητα» αποκτούν όλοι οι χρήστες ασυρμάτου, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με το σχέδιο νόμου όλοι οι χρήστες ασυρμάτου πλέον θα καταγράφονται και θα αποκτούν αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης, με ειδικό μικροτσίπ το οποίο θα τοποθετείται με μικρή χειρουργική επέμβαση στον αυχένα τους.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για την κακοποίηση και τη βάναυση μεταχείριση των ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων. Βάσει του νέου πλαισίου κανόνων, όποιος συλλαμβάνεται να κακοποιεί ή να κακομεταχειρίζεται επαγγελματικό ή ραδιοερασιτεχνικό ασύρματο θα τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.
Με παρέμβαση εισαγγελέα προβλέπεται η προσωρινή ή οριστική αφαίρεση του μηχανήματος από τον παραβάτη. Επιπλέον δεν θα χορηγείται άδεια ραδιοερασιτέχνη σε όσους δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά.
Με το σχέδιο νόμου απαγορεύεται επίσης, η δημοσίευση αγγελιών για πώληση ή παραχώρηση τηλεπικοινωνιακού υλικού, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης του πωλητή.
Ακόμα δημιουργείται σε συνεργασία με τους δήμους ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων αναμεταδοτών και επαναληπτών.
Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα διαχείρισης των συχνοτήτων σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με ραδιοερασιτεχνικές ενώσεις και σωματεία. Προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα των ραδιοερασιτεχνικών σωματείων να συμμετέχουν ενεργητικά στο πλευρό των δήμων σε όλο το πλαίσιο προστασίας των συχνοτήτων.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η περαιτέρω συμπλήρωση, βελτίωση, επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε η προστασία των συχνοτήτων στη χώρα μας να καταστεί πιο ουσιαστική και αποτελεσματική. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, «η συμπεριφορά κάθε κοινωνίας απέναντι στις ραδιοφωνικές συχνότητες και στους ραδιοερασιτέχνες είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού. Είναι χρέος κάθε σύγχρονου ευνομούμενου κράτους να παράσχει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων…»
Τι προβλέπεται
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική σήμανση:
1 Κάθε χρήστης ασυρμάτου επαγγελματίας ή ραδιοερασιτέχνης θα φέρει υποχρεωτικά ηλεκτρονικό μικροτσίπ, που θα τοποθετείται στον αυχένα με μικρή χειρουργική επέμβαση.
2 Προβλέπεται αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες.
3 Όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί θα τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000.
4 Δημιουργείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ραδιοερασιτεχνών.
5 Όλοι οι παραβάτες που θα συλλαμβάνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά, στειρώνονται και περιθάλπονται.
Τελικά τζάμπα η διαβούλευση. Άλλα συζητούσαμε, άλλα γίνονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: