Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Αύξηση 97% στα κινητά με ενσωματωμένο GPS το 2010



Σημαντική αύξηση στα κινητά τηλέφωνα GSM / WCDMA τα οποία έχουν ενσωματωμένο δέκτη GPS παρατηρεί η Berg Insight, αφού σύμφωνα με έρευνα της, ο αριθμός των κινητών με GPS που έγιναν διαθέσιμα το 2010 παρουσίασαν αύξηση 97%, φτάνοντας τις 295 εκατομμύρια μονάδες. Με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 28.8%, η εταιρεία υπολογίζει πως ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 940 εκατομύρια μονάδες μέχρι το 2015.

Εκτός από το GPS, σταθερή αύξηση σε ποσοστό ενσωμάτωσης στα κινητά παρουσιάζουν οι τρόποι ασύρματης συνδεσιμότητας σαν σύνολο. Δηλαδή η ενσωμάτωση GPS, 802.11 (WiFi) και Bluetooth. Οι χρήστες high-end smartphones σίγουρα θεωρούν αυτές τις επιλογές δεδομένες πλέον στις συσκευές τους, αλλά στην παρούσα φάση, δεν ισχύει το ίδιο για τα περισσότερα feature phones αλλά και smartphones πιο χαμηλών δυνατοτήτων. Αυτό (σύμφωνα πάντα με την εταιρεία) θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, και ενώ η ενσωμάτωση του WiFi για το 2010 ήταν στο 20% των κινητών τηλεφώνων, το 2015 οι συσκευές με WiFi θα έχουν φτάσει στα 900 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, που φαίνονται να είναι αρκετά ρεαλιστικές, φαίνεται να οδηγούμαστε στα επόμενα χρόνια σε μία αγορά κινητής τηλεφωνίας που στην πλειοψηφία τους, τα κινητά τηλέφωνα που θα προσφέρει θα έχουν ενσωματωμένο GPS και WiFi. Το κίνητρο για να γίνει αυτό πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου ασήμαντο.

Αν η αγορά πάρει αυτή τη μορφή, τότε τα πλεονεκτήματα θα είναι η αποσυμφόρηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για δεδομένα, αφού θα επιλέγεται η χρήση mobile hot spots όπου είναι αυτά διαθέσιμα, αλλά και η δυνατότητα χρήσης υβριδικών τεχνολογιών εντοπισμού θέσης, σύμφωνα με τον André Malm, αναλυτή της Berg Insight. H υβριδική αυτή τεχνολογία, που θα αξιοποιεί το αμερικάνικο GPS, ταυτόχρονα με το αντίστοιχο δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσης «GLONASS» της Ρωσίας, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, WiFi και δεδομένων από γυροσκόπιο και επιταχυνσιόμετρο, θα μπορέσει να δώσει λύση σε προβλήματα πλοήγησης σε εσωτερικούς χώρους, ή χώρους που σήμερα είναι αδύνατο το στίγμα GPS, αφού η συσκευή θα λαμβάνει πληροφορίες από διάφορες πηγές οι οποίες θα συμβάλλουν σε ένα αποτέλεσμα με περισσότερη ακρίβεια.

Επιπλέον, αύξηση προβλέπεται και στην υιοθέτηση του NFC στα κινητά τηλέφωνα, που θα προσφέρει τη δυνατότητα για ασύρματες επικοινωνίες σε κοντινές αποστάσεις (Near Field Communication), με το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να λαμβάνει ή να δίνει πληροφορίες όταν έρχεται το τηλέφωνο του σε επαφή με κάποιο NFC enabled touch point. Οι συσκευές με ενσωματωμένο NFC chip προβλέπονται να φτάσουν από λιγότερο από 2 εκατομμύρια το 2010, σε 400 εκατομμύρια το 2015.[via]

Read more: TECH&TECH: Αύξηση 97% στα κινητά με ενσωματωμένο GPS το 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: