Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Android tablets: Θα ξεπεράσουν το iPad σε πωλήσεις;



Φαίνεται ότι στο προσεχές διάστημα η Apple θα αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό στον τομέα των tablets. Κορυφαίοι κατασκευαστές όπως οι HP, LG και Samsung θέλουν να διεκδικήσουν ένα ποσοστό από το συντριπτικό μερίδιο που κατέχει το δημοφιλές μοντέλο της Apple, το iPad, το οποίο προς το παρόν κυριαρχεί στο συγκεκριμένο χώρο. Ευελπιστούν να συμβάλει σε αυτό το πολλά υποσχόμενο λειτουργικό της Google, Android. Έτσι, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ίσως η Apple χάσει την κυριαρχία της στις αρχές του 2012. Αυτό όμως θα είναι σίγουρα καλό για τους καταναλωτές, καθώς ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

«Μέχρι το τέλος του 2012, τα Android tablets θα ξεπεράσουν το iPad σε μερίδιο αγοράς», είναι η πρόβλεψη του ειδικού αναλυτή Sascha Pallenberg κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Droidcon Developers' Conference που έλαβε χώρα στο Βερολίνο. Αυτή τη στιγμή η Apple πουλάει περίπου το 90% των tablets παγκοσμίως, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς. Μάλιστα ο εν λόγω αναλυτής προβλέπει ότι η παρούσα κατάσταση θα αλλάξει άρδην με την άφιξη ενός μεγάλου αριθμού tablets βασισμένων σε Android.

Δέκα μεγάλοι κατασκευαστές, καθώς και άλλοι μικρότεροι, διαθέτουν αυτή τη στιγμή στην αγορά έναν αριθμό συσκευών που καλύπτει διάφορα μεγέθη και κατηγορίες. Μέσα στους προσεχείς μήνες, εταιρείες όπως οι RIM, LG, Asus, Acer και HP, θα διαθέσουν στην αγορά συσκευές που θα φιλοδοξούν ανταγωνιστούν το iPad. Πολλές από αυτές θα είναι εφοδιασμένες με το Honeycomb, την έκδοση 3.0 του Android που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για tablets. Το Android είναι λειτουργικό ανοικτού κώδικα το οποίο σχεδιάζεται και εξελίσσεται υπό τη συνεχή επίβλεψη της Google. «Στα πλαίσια του διαρκούς ανταγωνισμού, η προσφορά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τη ζήτηση», εκτιμά ο Pallenberg. «Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών των tablets με Android. Οι κατασκευαστές, στην προσπάθειά τους να κάνουν καλές πωλήσεις, θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές. Άλλωστε αυτό που φαίνεται ότι έχει μεγάλη σημασία είναι να πωλούν πιο φθηνά από το iPad». Από την άλλη, η Apple είναι σε θέση να παράγει φθηνά, αλλά επίσης και να ορίζει τις τιμές της αγοράς των tablets, το οποίο σαφώς αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τους υπόλοιπους κατασκευαστές.

Ο Pallenberg δηλώνει ότι και η κατηγορία των smartphones θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της περισσότερης ποσότητας. «Είμαι πεπεισμένος ότι τα πρώτα κινητά με τετραπύρηνους επεξεργαστές θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2012», αποκαλύπτει. Μέχρι τώρα, τεχνολογία αυτής της ισχύος προσφέρονταν σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Δυνατότητες όπως διπύρηνοι επεξεργαστές και αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ποιότητας, που μέχρι τώρα ήταν αποκλειστικό προνόμιο των κορυφαίων τηλεφώνων και smartphones, θα γίνουν διαθέσιμες για συσκευές που θα κυμαίνονται κοντά στα 500 δολάρια.

Οι 1200 επισκέπτες του Droidcon συζήτησαν το μέλλον της πλατφόρμας Android. Ένα σημαντικό σημείο εστίασης ήταν το λεγόμενο «augmented reality», ή αλλιώς η ενίσχυση της πραγματικότητας με την βοήθεια της τεχνολογίας. Αυτό συνίσταται στην καταγραφή αντικειμένων του περιβάλλοντος χώρου ενός ατόμου με την ψηφιακή κάμερα του κινητού του τηλεφώνου και ο εμπλουτισμός της παραγόμενης εικόνας με πρόσθετες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ωράρια λειτουργίας καταστημάτων, αξιοθέατα, μενού εστιατορίων κλπ. Για την ώρα, εφαρμογές που προσφέρουν augmented reality είναι στα πλαίσια της διασκέδασης και μόνο. Όμως οι developers λογισμικού, επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν αυτή την τεχνολογία για περισσότερες χρήσεις στην καθημερινή ζωή. Οι συμμετέχοντες του Droidcon επιχείρησαν να φανταστούν και να προτείνουν εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία, όπως δορυφορική πλοήγηση, διαδραστικά παιχνίδια κλπ. Υπάρχουν ήδη κάποιες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται, όπως τουριστικοί οδηγοί, βοήθεια για ανεύρεση κατοικίας κλπ. Κάποιοι φαντάζονται επιπλέον χρήσεις για καθημερινές δραστηριότητες, όπως σε μουσεία, με περιγραφή των εκθεμάτων στα οποία θα εστιάζει η κάμερα, ή ακόμα και διαδραστικές οδηγίες χρήσης διαφόρων προϊόντων, που π.χ. θα περιγράφουν με κινούμενη εικόνα τον τρόπο λειτουργίας μιας συσκευής κλπ.

Η εταιρεία ερευνών Juniper Research προβλέπει ότι ο αριθμός downloads των εφαρμογών augmented reality θα αυξηθεί από 11 εκατομμύρια την περσινή χρονιά σε 14 δισεκατομμύρια μέχρι το 2015, αποφέροντας έσοδα ύψους περίπου 1.5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.[via]

Read more: TECH&TECH: Android tablets: Θα ξεπεράσουν το iPad σε πωλήσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: