Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ο δράκος του Ιντερνετ δεν έχει (για την ώρα;) καταπιεί τα ελληνόπουλα.

Γονείς, κοιμηθείτε ήσυχοι! Ο δράκος του Ιντερνετ δεν έχει (για την ώρα;) καταπιεί τα ελληνόπουλα. Τα παιδιά τα δικά μας δεν έχουν συναντηθεί πολλές φορές με σεξουαλικά ερεθίσματα εντός του Δικτύου και σε ελάχιστες περιπτώσεις ποστάρισαν ή έστειλαν μηνύματα ερωτικού περιεχομένου. Δεν έχουν, επίσης, υποστεί πολυάριθμες επιθέσεις εκφοβισμού ή εξύβρισης και όσον αφορά το πάσης φύσεως βλαπτικό υλικό (ρατσισμός, ναρκωτικά κ.λπ.), είναι πιο κάτω από τον μέσο όρο της Γηραιάς Ηπείρου.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα από την έρευνα «EU Kids Online», που πραγματοποιήθηκε σε 25 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010 και αφορά παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, και τους γονείς τους.
Να τα δούμε ένα ένα, ξεκινώντας από το σεξ, μια και εκεί επικεντρώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις οι φόβοι των μεγαλυτέρων. Εδώ λοιπόν προκύπτει από την έρευνα το συμπέρασμα ότι ποσοστό 14% των παιδιών πανευρωπαϊκώς έχει αντικρίσει σεξουαλικές ή πορνογραφικές εικόνες τούς τελευταίους 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όλα τα media ανέρχεται στο 23%. Ποια είναι η χώρα που κρατάει τα σκήπτρα στον συγκεκριμένο τομέα; Η Νορβηγία, με ποσοστά αντίστοιχα 34% και 46%, και ακολουθούν η Εσθονία με 29% και 37% και η Φιλανδία (29% και 37%).
Στο κάτω μέρος του καταλόγου συναντάμε την Γερμανία με 4% και 10%, την Ιταλία με 7% και 12% και την Ισπανία με 11% και 14%. Και η Ελλάδα; Είναι πάνω ακριβώς στον μέσο όρο στις ερωτικές εικόνες που έχουν δει τα παιδιά στο Ιντερνετ (14%) και πάνω απ' τον μέσο όρο (29%) για όλα τα media. Εδώ, μάλλον, πρέπει να παίζει τον ρόλο της η τηλεόραση και το γεγονός ότι συχνά-πυκνά τέτοιου είδους εικόνες σκάνε μύτη μέρα μεσημέρι ή απόγευμα στα ελληνικά κανάλια...
Εξίσου σημαντικό (για να μην πω σημαντικότερο) είναι το ζήτημα του bullying, του εκφοβισμού δηλαδή ή της εξύβρισης μέσω Διαδικτύου. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα πανευρωπαϊκό ποσοστό παιδιών 6% που έχει υποστεί τέτοιες επιθέσεις μέσω Δικτύου, ενώ άμα βάλουμε όλα τα ΜΜΕ στη ζυγαριά το ποσοστό φθάνει στο 19%. Πρώτη και χειρότερη είναι η Εσθονία με ποσοστά αντιστοίχως 14% και 43% και λίγο πιο κάτω η Ρουμανία (με 13% και 41%). Η Ελλάδα, δόξα τω Θεώ, βρίσκεται πολύ χαμηλά, τέταρτη απ' το τέλος, με 4% επιθέσεων online και 17% συνολικά.
Χαμηλά, ευτυχώς, είναι η Ελλάδα και στην αποστολή ή στο ποστάρισμα σεξουαλικών μηνυμάτων από παιδιά. Ο μέσος όρος για αποστολη ή ποστάρισμα στην Ευρώπη είναι 3%, ενώ ποσοστό 15% των πιτσιρικιών δήλωσε ότι έχει δει ή έχει λάβει σεξουαλικά μηνύματα. Πρώτη στον κατάλογο είναι η Ρουμανία με 3% και 22% αντίστοιχα, με δεύτερη την Τσεχία με 10% (!) και 21%. Η Ελλάδα καταγράφει μόλις 2% στην αποστολή ή στο ποστάρισμα και 11% στη λήψη σεξουαλικών μηνυμάτων.
Οσον αφορά το βλαπτικό υλικό που γράφω και στην πρώτη παράγραφο, πάνω κάτω ένα στα πέντε παιδιά άνω των έντεκα ετών στην Ευρώπη (21%) έχει δει κάτι το τελευταίο δωδεκάμηνο. Η Ελλάδα είναι λίγο πιο κάτω απ' τον μέσο όρο με 19%, με «πρωταθλήτριες» την Τσεχία και τη Νορβηγία που αγγίζουν τα σχετικώς ανησυχητικά ποσοστά 43% και 42% αντιστοίχως.
ΥΓ.: Την ελληνική ομάδα για το «EU Kids online» αποτέλεσαν οι δρ Λίζα Τσαλίκη (επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Κορίνα Καλπακή, Ελένη-Ρεβέκκα Στάιου, Μαρία Φιλιππή και Δέσποινα Χρονάκη.[via]

Read more: TECH&TECH: Ο δράκος του Ιντερνετ δεν έχει (για την ώρα;) καταπιεί τα ελληνόπουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: