Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Λειτουργικά συστήματα κινητών

mobile_os

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα πέντε λειτουργικά συστήματα που έχουν κατακτήσει την αγορά.
Όταν είχαν πρωτοεμφανιστεί τα κινητά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους ήταν αυτά που μας οδηγούσαν στην αγορά τους. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και μεγάλο ποσοστό στην τελική απόφαση του νέου μας κινητού παίζει το λειτουργικό σύστημα που φέρει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην αγορά του iPhone.

Στο παρόν άρθρο θα γίνει μια προσπάθεια να γνωρίσουμε τα κυριότερα λειτουργικά συστήματα κινητών, έτσι ώστε στην επόμενη αγορά μας να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις μας και να βοηθηθούμε στην τελική επιλογή.

Android

android_os

To Android είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει τη μέγιστη παραμετροποίηση στα κινητά τηλέφωνα, ανάλογα με τις επιθυμίες σας. Σας προσφέρει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε εξελιγμένες υπηρεσίες του Διαδικτύου, όπως ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρόσβαση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, πλοήγηση στο Internet και φυσικά ψυχαγωγία. Υπόσχεται πληθώρα εφαρμογών που θα βελτιώσουν την εμπειρία της αναπαραγωγής μουσικής, της διαχείρισης αρχείων, της λήψης φωτογραφιών και βίντεο αλλά και της επικοινωνίας μέσω SMS, MMS και φωνητικών κλήσεων.

Το Android βασίζεται στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος Linux και πλέον αναπτύσσεται από την Open Handset Alliance (OHA). Πρόκειται για μια σύμπραξη εταιρειών-κολοσσών στον τομέα της τεχνολογίας, όπως η Google, η Motorola, η HTC, η Samsung, η LG, η Qualcomm, η Sprint, η T-Mobile και άλλες, οι οποίες στις 5 Νοεμβρίου του 2007 έφεραν στο φως το νέο αυτό λειτουργικό σύστημα. Η Google δημοσίευσε το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα του Android υπό τους όρους της Apache License, μιας ελεύθερης άδειας λογισμικού, γεγονός που επιτρέπει σε πλήθος προγραμματιστών να σχεδιάσουν εφαρμογές για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να γίνουν upload στα κινητά τηλέφωνα από τον δικτυακό τόπο Android Market.

iOS

apple_ios

Το iOS (γνωστό και ως iPhone OS πριν από τον Ιούνιο 2010) είναι το λειτουργικό σύστημα της Apple. Αρχικά αναπτύχθηκε για το iPhone και παρουσιάστηκε στο Macworld Conference & Expo στις 9 Ιανουαρίου του 2007. Το iOS προέρχεται από το Mac OS που χρησιμοποιεί η Apple στους υπολογιστές της και συνεπώς είναι ένα λειτουργικό σύστημα τύπου Unix. Βέβαια, από τότε έχει επεκταθεί για να υποστηρίξει και άλλες συσκευές της Apple όπως το iPod touch, iPad και Apple TV....[more]

Read more: TECH&TECH: Λειτουργικά συστήματα κινητών

Δεν υπάρχουν σχόλια: