Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Προσλήψεις µέσω facebook



Αν έχετε σκοπό στοµέλλον να ψάξετε γιαδουλειά ή γιασύντροφο ή αν δεν θέλετε να χάσετε τη θέση και το ταίρι που έχετε ήδη, ξανασκεφτείτε τι είδους σχόλια και φωτογραφίες ανεβάζετε στο facebook. Μόλις την περασµένη εβδοµάδα προκάλεσε αίσθηση η περίπτωση µιας πρώην υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας, η οποία απολύθηκε επειδή έµπαινε στο facebook εν ώρα εργασίας. Οταν εκείνη προσέφυγε στη ∆ικαιοσύνη, ο δικαστής δικαίωσε τον εργοδότη, κρίνοντας απολύτως νόµιµη την απόλυσή της. Το τελευταίο διάστηµα, κυρίως λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των κοινωνικών δικτύων, το Ιντερνετ έχει εξελιχθεί σε έναν Μεγάλο Αδελφό, µε τη διαφορά ότι οι πληροφορίες που κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν για τον εαυτό µας έχουν τοποθετηθεί εκεί από εµάς τους ίδιους. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ανά τον κόσµο – και στην Ελλάδα – περνούν από κόσκινο τους υποψήφιους υπαλλήλους που τους στέλνουν βιογραφικό σηµείωµα, ξεψαχνίζοντας τις αναρτήσεις που κάνουν, τις φωτογραφίες που ανεβάζουν, ακόµη και τις σελίδες στις οποίες κάνουν «like».

Τα στελέχη των γραφείων προσωπικού απλά πληκτρολογούνσε µια µηχανή αναζήτησηςτο όνοµα του υποψηφίου και ανακαλύπτουν ολόκληρο το on-line παρελθόν του. Πρόσφατη έρευνα τηςεταιρείας στελέχωσης προσωπικού Jobvite έδειξε ότι το 54,6% των επιχειρήσεων χρησιµοποιεί το facebook για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά µε υποψήφιους εργαζοµένους.

Οι ειδικοί συνιστούν στους χρήστες να προσέχουν ιδιαίτερα την on-line συµπεριφορά τους λόγω του δηµόσιου και ανοιχτού χαρακτήρα των κοινωνικών δικτύων.

Τον τελευταίο χρόνο έχουνκαταγραφεί πάρα πολλά περιστατικά απόλυσης ή επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων έπειτα από ανάρµοστα σχόλια στο ∆ιαδίκτυο.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα στην Ελλάδα είναι εκείνο του ειδικού γραµµατέαγια τις ∆ΕΚΟ,ο οποίος διορίστηκε τον∆εκέµβριο του 2009 και έµεινε στη θέση του… µόλις µία ηµέρα. Η κυβέρνηση τον απέπεµψε όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε αναρτήσει στο facebook «χυδαίους, υβριστικούς και ακραίους χαρακτηρισµούς» εναντίον της.

Τον περασµένο Αύγουστο, τα κοινωνικά δίκτυα στέρησαν από µια αµερικανίδα φοιτήτρια το όνειρο να γίνει δασκάλα. Η Στέισι Σνάιντερ είχε περάσει όλες τις εξετάσεις και, λίγες ηµέρες πριν από την αποφοίτησή της, οι καθηγητές της έκριναν ότι δεν αξίζει να γίνει εκπαιδευτικός, επειδή είχε ανεβάσει στο ΜySpace µια φωτογραφία που την απεικόνιζε να πίνει ένα απροσδιόριστο υγρό από ένα κύπελλο.

Πάντως, τον περασµένοΝοέµβριο η Εθνική Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ είχεκρίνει παράνοµη την απόλυση µιας γυναίκας η οποία είχε γράψει στο facebook επικριτικά σχόλια για τονεργοδότη της. Η Επιτροπή είχε επισηµάνει την ανάγκη να θεσπιστούν νέοι κανόνες, «καθώς οδεύουµε προς το ταχέως µεταβαλλόµενο περιβάλλον (της κοινωνικής δικτύωσης)».

Τον περασµένο Αύγουστο, ο πρόεδρος της Google, Ερικ Σµιτ,είχε δηλώσει στην εφηµερίδα «The Wall Street Journal»ότι πολλοί νεαροί χρήστες του Ιντερνετ θα αναγκαστούν να αλλάξουν τοόνοµά τους όταν µεγαλώσουν, αν θέλουν να προστατευθούν από όσα τους εκθέτουν. «∆είξτε µας 14 φωτογραφίες σας και µπορούµε να βρούµε όλα τα στοιχεία σας. Νοµίζετε πως δεν έχετε 14 φωτογραφίες στο Ιντερνετ;Εχετε, στο facebook!».

Το facebook έχει ανακοινώσει ότι κάθε µέρα που περνάτα µέλη του ανεβάζουν στα προφίλ τους 100 εκατοµµύρια νέες φωτογραφίες.

«Σήµερα υπάρχουνεκατοµµύρια νέα παιδιά και έφηβοι οι οποίοι σε δέκα χρόνια που θα βγουν στην αγορά εργασίας θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλές ενοχλητικές πληροφορίες γι’ αυτούς στο ∆ιαδίκτυο, τις οποίες δεν µπορούν να διαγράψουν», εκτιµά ο Ντίλαν Σαρπ, στέλεχος της οργάνωσης προστασίας της ιδιωτικότητας Βig Βrother Watch.

«Αυτό που δεν συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι είναι ότι µε το που ανεβάζεις κάτι στο Ιντερνετ, αυτοµάτως παύεις να έχεις τηνκατοχή και τον έλεγχό του. Οποιοσδήποτε µπορεί να το κατεβάσει, να το αποθηκεύσει και να το διανείµει», σύµφωνα µε τον Ρικ Φέργκιουσον, ειδικό σε θέµατα ασφαλείας ∆ιαδικτύου.
Ολο και περισσότερα Ελληνόπουλα
Τα τελευταία χρόνια, η διείσδυση του facebook στις µικρές ηλικίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Στη χώρα µας πάνω από ένα στα δύο Ελληνόπουλα (54%) ηλικίας 9-16 χρονών διαθέτουν προφίλ σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, το 12% από αυτά τα παιδιά δηλώνει ότι έχει ορατά στο προφίλ του τη διεύθυνση και τον αριθµό τηλεφώνου του[via]

Read more: TECH&TECH: Προσλήψεις µέσω facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: