Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Όχι στο Grooveshark για το Android



Η Google «έδιωξε» τη δημοφιλή online υπηρεσία streaming μουσικής, Grooveshark, από το Android Market, μετά από παράπονα δισκογραφικών εταιρειών.


Η υπηρεσία Grooveshark θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως παράνομη, όντας μια σύγχρονη εκδοχή του… Napster. Οι υπεύθυνοι για αυτήν, όμως, εκμεταλλεύονται εύκολα ένα «παραθυράκι» στον Αμερικάνικο νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που τους απαλλάσσει από ευθύνες «για τα αρχεία που ανεβάζουν οι χρήστες στην υπηρεσία τους». Έτσι, με αυτή τη… δικαιολογία, έχουν «στήσει» ένα από τα δημοφιλέστερα συστήματα streaming μουσικής, στο οποίο ο καθένας μπορεί να ανεβάσει μουσικά κομμάτια – τα οποία, στη συνέχεια, είναι προσβάσιμα και από άλλους. Το ίδιο το Grooveshark απλά «παρέχει την υποδομή».

Η… «δικαιολογία», όμως, φαίνεται πως «δεν πέρασε» στην Google, που μετά από παράπονα δισκογραφικών εταιρειών, έσπευσε να αφαιρέσει την εφαρμογή από το Android Market. Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή της υπηρεσίας είχε αφαιρεθεί και στο παρελθόν, σε μια παραπλήσια κίνηση, από το App Store της Apple. Κάποιοι, όμως, θεωρούν περίεργη… σύμπτωση την αφαίρεση της εφαρμογής «τώρα», λίγες… ώρες μετά τη διαρροή του νέου music player για το Android, που «προδίδει» δυνατότητες streaming – και που, πιθανότατα, θα συνεργάζεται με την φημολογούμενη επερχόμενη σχετική υπηρεσία της Google. Και, σε μια παραπλήσια κίνηση, η Google αφαίρεσε πριν λίγες ημέρες έναν εξομοιωτή του πρώτου Playstation από το Android Market, σχεδόν παράλληλα με την κυκλοφορία του smartphone Xperia Play της Sony Ericsson, το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «το κινητό-playstation» και, ανάμεσα στις δυνατότητες του, συγκαταλέγεται και η συμβατότητα με τίτλους του πρώτου playstation.

Απλές «συμπτώσεις», λοιπόν, από μια εταιρεία που προβάλλει ως ιδεολογία το «μην κάνεις κακό» («do no evil»), ή… στρατηγικές κινήσεις «ξηλώματος των ανταγωνιστών» με στόχο το προσωπικό όφελος;[via]

Read more: TECH&TECH: Όχι στο Grooveshark για το Android

Δεν υπάρχουν σχόλια: