Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

iOS: GPS tracking και πως να μάθετε περισσότερα για αυτό



Όλοι μας έχουμε αστειευτεί μεταξύ μας ότι μας παρακολουθούν κι ότι ξέρουν κάθε μας κίνηση. Τι θα λέγατε λοιπόν αν σας επιβεβαιώναμε ότι αυτό όντως ισχύει κι ότι το αγαπημένο gadget που έχετε στην τσέπη σας δρα ως ένας... κατάσκοπος; Εντύπωση έχει προκαλέσει η διαπίστωση ότι οι συσκευές της Apple που τρέχουν το iOS4+ (iPhones, iPads) καταγράφουν πλήρως τόσο τη γεωγραφική θέση των χρηστών όσο και την εκάστοτε χρονική στιγμή.

Κάτι τέτοιο ίσως προκαλεί έκπληξη στους περισσότερους χρήστες αλλά, μέχρι ενός σημείου, είναι απόλυτα κατανοητό να θεωρηθεί ότι ένα μικρό ποσό δεδομένων μπορεί να αποθηκευτεί για να επιταχύνει την έναρξη του GPS ή για να παρέχει υπηρεσίες γεωγραφικού εντοπισμού για τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι το αρχείο που αποθηκεύεται διατηρεί δεκάδες χιλιάδες καταγραφές γεωγραφικού χαρακτήρα. Το συγκεκριμένο αρχείο μάλιστα, που μπορεί να το βρει κανείς με το όνομα «consolidated.db» και δεν είναι κρυπτογραφημένο, κάτι που το καθιστά εύκολα αναγνώσιμο σε όποιον έχει πρόσβαση σε αυτό.

Το αρχείο βρίσκεται στο τηλέφωνο και σε όλα τα αντίγραφα ασφαλείας που παίρνει κανείς. Φυσικά μια πάρα πολύ καλή λύση είναι να κρυπτογραφείτε τα αντίγραφα ασφαλείας σας στον υπολογιστή, ώστε να προστατεύσετε τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποια κακοπροαίρετη χρήση του συγκεκριμένου αρχείου, ωστόσο σύμφωνα με νεότερες δημοσιεύσεις, φαίνεται πως πρόκειται για «σφάλμα» του iOS, αφού κανονικά τα δεδομένα αυτά θα έπρεπε να διαγράφονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιεύσεις, το θέμα θα διορθωθεί στην επόμενη αναβάθμιση του iOS. Αν είστε περίεργοι υπάρχει μια ειδική εφαρμογή η οποία οπτικοποιεί το αρχείο δίνοντάς σας μια εικόνα των μετακινήσεών σας.[via]

Read more: TECH&TECH: iOS: GPS tracking και πως να μάθετε περισσότερα για αυτό

Δεν υπάρχουν σχόλια: