Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Επεξεργαστής 100 πυρήνων για μελλοντικά Android tablets

Η γνωστή σε όλους μας, για τις κάρτες ήχου και γενικότερα τα περιφερειακά της, Creative φαίνεται πως ετοιμάζεται να μπει έμμεσα ή άμεσα στον χώρο των tablet και των mobile επεξεργαστών. Η θυγατρική εταιρεία ZiiLABS ανακοίνωσε τα σχέδια της για κατασκευή μιας νέα γενιάς επεξεργαστών για Android tablet, η οποία συνδυάζει τις μεγάλες δυνατότητες με τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
tablet 100-core CPU

Οι νέοι επεξεργαστές της σειράς ZMS συνδυάζουν την δύναμη των ARM Cortex-A9 πυρήνων με αυτή των Stemcell media processing cores. Ο ZMS-20 εκτός από έναν διπύρηνο ARM Cortex-A9 επεξεργαστή χρονισμένο στα 1.5 GHz, θα κάνει χρήση και 48 πυρήνων Stemcell. Αντίστοιχα ο τετραπύρηνος ZMS-40 θα χρησιμοποιεί ούτε λίγο, ούτε πολύ, 96 Stemcell media processing cores.
Η πρόσθεση των 4 πυρήνων ARM και των 96 πυρήνων Stemcell μας δίνει το απίστευτο νούμερο 100, κάτι που δεν έχουμε ξαναγίνει σε mobile υλοποίηση. Συνδυάστε όλα τα παραπάνω με DDR3 μνήμες και χαμηλή κατανάλωση και θα έχετε το νέο hit στην αγορά των mobile SOCs.
Η ανακοίνωση των ZiiLABS ήρθε απλώς να πιστοποιήσει το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα στην αγορά των smartphones και tablet. Με 96 ή ακόμα και με 48 πυρήνες για επεξεργασία multimedia μπορούμε να φανταστούμε πόσο άκοπα θα γίνεται η δημιουργία 3D γραφικών. Όπως φαίνεται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά ο «μικρός» ZMS-20 των 2 πυρήνων ARM και των 48 Stemcell θα καταφέρνει επεξεργασία γραφικών με 150 MPixel/sec.
Για τον ZMS-40 δεν γνωρίζουμε ακόμα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά όπως φαίνεται θα υπάρξει επίσημη παρουσίαση και των δύο στην επερχόμενη έκθεση Computex. Από την άλλη ο ZMS-20 αναμένεται να ενσωματωθεί για πρώτη φορά σε συσκευή παραγωγής στα μέσα του τρίτου τριμήνου του 2011. Λέτε το επόμενο tablet μου να παίζει το Pro σε Full HD;
Creative ZiiLabs CPU
Kudos to DarkWolf and DarkPain (video)
Πηγή   [via]  [video]

Read more: TECH&TECH: Επεξεργαστής 100 πυρήνων για μελλοντικά Android tablets

Δεν υπάρχουν σχόλια: