Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Το iPad απειλεί τις πωλήσεις των PC’s


Το iPad φαίνεται πως έχει προκαλέσει πρόβλημα στην αγορά προσωπικών υπολογιστών.

Τα νούμερα λένε πως οι αγορές των προσωπικών υπολογιστών της Hewlett-Packard έπεσαν κατά 23% το τελευταίο τρίμηνο, και η εν λόγω εταιρεία έκοψε 1 δισεκατομμύριο από τις προβλεπόμενες τελικές τιμές των πωλήσεών της.

Αν και η αντίπαλός της, η Dell, κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις σε ό, τι αφορά τις πωλήσεις σε εταιρείες (εταιρικών και όχι προσωπικών υπολογιστών), τα νούμερά της για τα PC παρουσιάζουν πτώση της τάξεως του 7,5%.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, η χαμογελαστή Apple περιμένει πως οι πωλήσεις των ταμπλετών της θα φτάσουν τα 70 εκατομμύρια συσκευές μέσα στο 2011, και τα 246 συσκευές στα επόμενα τρία χρόνια.

Η επιτυχία του iPad ίσως να οφείλεται στη χρηστικότητα των ταμπλετών και των διάσημων εφαρμογών/παιχνιδιών (όπως του AngryBirds) και της ικανότητας αναπαραγωγής καλής ποιότητος βίντεο και ταινιών. Γι’ αυτόν τον λόγο το εγχείρημα της ταμπλέτας είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά αυτή τη στιγμή σε ό, τι αφορά την τεχνολογία.

Η επικράτηση για πρώτη φορά της Apple επί της Microsoft (η Microsoft ανέφερε πωλήσεις αξίας 5,23 δισ., ενώ η Apple 5,99 δισ. δολαρίων) τα τελευταία 20 χρόνια οφείλεται στο γεγονός πως η ταμπλέτα της εταιρείας με το δαγκωμένο μήλο έχει κάνει τέτοιο πάταγο.

Η Intel, από τη μεριά της, η οποία προμηθεύει το 80% των CPU των υπολογιστών του πλανήτη, κρατιέται μόνο λόγω των εταιρικών της προμηθειών, των παροχών της σε αναπτυσσόμενες αγορές και των συμφωνιών της με κατασκευαστικές εταιρείες.

Θα είναι αρκετά ενδιαφέρον να δούμε εάν η ταμπλέτα θα παραμείνει ως το νούμερο 1 τεχνολογικό προϊόν αυτής της εποχής ή εάν θα ξεπεραστεί ως άλλο ένα fast-food δημιούργημα…  


Read more

Δεν υπάρχουν σχόλια: