Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

M.A.R.C-review: Ξέφραγο αμπέλι κάνουν τον Ραδιοερασιτεχνισμό οι...ερασιτέχνες του Υπουργείου!


τό φυλάξαι τ’ αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι”

Οι πρώτες εντυπώσεις που σχηματίζει  κάθε λογικός άνθρωπος που διαβάζει το κείμενο της νέας Υπουργικής απόφασης είναι, περιληπτικά:


  1. Ότι έχει συνταχθεί στο γόνατο και αποσκοπεί μόνο στο θεαθήναι.

  1. Οι συντάκτες  είναι εμφανές ότι δεν γνωρίζουν όσα απαιτούνται για το αντικείμενο (ραδιοερασιτεχνισμό) και είναι προφανής η ανυπαρξία εμπειρίας και γνώσης της ραδιοερασιτεχνικής πραγματικότητας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

  1. Οι αναφορές στις Ευρωπαϊκές διατάξεις (CEPT κλπ), που γίνονται με την πρόθεση να «εναρμονιστούμε» με την Ευρώπη, είναι μόνο σε ό,τι μας εξυπηρετεί στο να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, ενώ δημιουργούμε παράλληλα μια νέα γενιά από «ανίδεους» ραδιοερασιτέχνες, χωρίς να δίνουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να γνωρίσουν μεν τον ραδιοερασιτεχνισμό, αλλά να προσπαθήσουν να προχωρήσουν και πιο πάνω. H εύκολα προσβάσιμη κατηγορία άδειας «εισαγωγικού επιπέδου» δίνει τα ίδια σχεδόν δικαιώματα της κανονικής άδειας, αν εξαιρέσουμε τη μείωση της ισχύος εξόδου και κάποιους περιορισμούς σε 2 περιοχές συχνοτήτων. Ποιος θα δίνει μετά εξετάσεις για τη δύσκολη κατηγορία 1, αφού μπορεί να πάρει αυτή την άδεια και να κάνει ό,τι θέλει; Σάμπως θα τον ελέγξει κανείς αν εκπέμπει με τη μειωμένη ισχύ ή αν βγαίνει και στο 14.200; Οι περιορισμοί θα πρέπει να είναι περισσότεροι και έμφαση να δίνεται σε λειτουργικές πρακτικές,κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών και την ασφάλεια του χειριστή πάνω από όλα. Οι ραδιοερασιτέχνες που έδιναν για τη άδεια SW έδιναν την πλήρη ύλη με ελάχιστα προνόμια, οι SY (η όπως αλλιώς θα λέγονται) θα είναι στην ουσία “Super SW” με ελάχιστες η ανύπαρκτες γνώσεις εφόσον θα δίνουν εξετάσεις με το σημερινό σύστημα που διατηρείται επί αόριστον !!!

  1. Καθιερώνεται η εξομοίωση όλων των μέχρι σήμερα ραδιοερασιτεχνών σε μια κατηγορία:

Ø     Χωρίς να ισχύει ο νέος τρόπος των εξετάσεων ούτε να δίνεται κάποιο δεσμευτικό χρονικό περιθώριο για το πότε αυτός θα τεθεί σε εφαρμογή.
Ø     Χωρίς να διευκρινίζεται  ρητά ποιος φορέας επιβλέπει το ραδιοερασιτεχνικό φάσμα. Η Ε.Ε.Τ.Τ. που αναφέρει η παρούσα Υ.Α. απαλλάσσεται από την δικαιοδοσία της σε ραδιοερασιτέχνες σύμφωνα με τον ν. 3431/2006. Το μάρμαρο τελικά το πληρώνουν οι ραδιοερασιτέχνες.

  1. Στο θέμα της επιτρεπόμενης ισχύος των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών έχουμεπαγκόσμια πρωτοτυπία αφού δεν αναφέρεται ρητά  η επιτρεπόμενη ισχύς σεWatt P.E.P. Εδώ αδιαφορούμε για το τι λέει η Ευρώπη και, επίσης δεν λαμβάνουμε υπόψη ότι στην δεκαετία και πλέον της εφαρμογής της Υ.Α. 68000 δεν υπήρξε καμία περίπτωση καταγγελίας ραδιοερασιτέχνη για έκθεση του κοινού σε ακτινοβολία σε αντίθεση με δεκάδες καταγγελίες κατά της κινητής τηλεφωνίας Ας σημειωθεί ακόμα ότι με άλλη διαβούλευσή του το ΥΥΜΔ  τον Απρίλη του 2011 δίνει το «πράσινο φως» να λειτουργούν σε απόσταση μερικών μέτρων από πολίτες και σε συνεχή 24ωρη λειτουργία κυψέλες κινητής τηλεφωνίας με την ίδια ακτινοβολούμενη ισχύ (100W). Στον ραδιοερασιτέχνη επιτρέπεται σχεδόν η μισή ισχύς (αφού σε ισχύ κορυφής 100W η απόδοση των ραδιοερασιτεχνικών τρόπων διαμόρφωσης είναι 30-50%), ενώ έχει  υποπολλαπλάσιο χρόνο λειτουργίας και με πολύ μεγαλύτερη απόσταση των κεραιών του από το γενικό πληθυσμό. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε!

  1. Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να τεκμηριώσει το δικαίωμα μιας λογικής ισχύος θα πρέπει να επωμισθεί το κόστος μετρήσεων από τη Ε.Ε.Α.Ε. και να υποβάλλει και τυπική τεχνική μελέτη για τις κεραίες του με συνολικό κόστος 6-7000 Ευρώ!!!

  1. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Καλλικράτη όλα έχουν μεταφερθεί στις Α.Π.Υ., που καλούνται χωρίς προσωπικό, γνώσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό να διαχειρίζονται: ειδικά διακριτικά, ανανεώσεις, τροποποιήσεις και μεταβολές ραδιοερασιτεχνικών αδειών, έκδοση αδειών επαναληπτών, αναμεταδοτών και ραδιοφάρων. Ακόμα να συνιστούν επιτροπές οι οποίες θα ασχολούνται με θέματα παρεμβολών και ηλεκτρομαγνητικών διαταραχών και ελέγχων και να επιλαμβάνονται σε θέματα συμπεριφοράς στις ραδιοερασιτεχνικές  συχνότητες!

  1. Ακόμα καλούμεθα να ξανά-υποβάλλουμε δικαιολογητικά για να ξανά-αδειοδοτήσουμε όλους τους ήδη αδειοδοτημένους και λειτουργούντες επαναλήπτες μέχρι το τέλος του 2013! Τι είναι αυτό που το επιτάσσει, μήπως κάποιο παράβολο που περιλαμβάνεται στα δικαιολογητικά που πλέον θα απαιτούνται;


Ένα μόνο μπορεί να ευχηθεί κανείς «και μη χειρότερα»!


Αναλυτικά όλα τα άρθρα και αντίστοιχες παρατηρήσεις θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες της Ε.Ε.Ρ. http://www.raag.org


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΑΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ  ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ . ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΡΑΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ !!!

73

Manos G. Darkadakis
SV1IW 

President
Radio Amateur Association of Greece
National Society - Member of International
Amateur Radio Union  (IARU) since 1959.

160 M DXCC with a rubber duck? (17M W9INN ANTENNA)
Yes it can be done!

' Tel:210-5226516
7Fax:210-5226505
Mob:6974-914725
Visit www.raag.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: