Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Motorola Defy: πολύ σκληρό για να πεθάνει



Το Motorola Defy είναι ένα ακόμη smartphone με Android. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η μεγάλη του αντοχή. Οι πτώσεις, το νερό και η άμμος δεν μπορούν να σταθούν στο δρόμο του. Ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε τα όρια αντοχής του.
Η Motorola μας είχε συνηθίσει ανέκαθεν σε ανθεκτικές συσκευές. Όμως το Motorola Defy έχει αναλάβει να υπερασπιστεί το όνομα της εταιρείας στον τομέα των smartphone, έναν τομέα όπου η αφή έχει τον πρώτο λόγο, ενώ το κινητό αποτελεί πλέον προέκταση του χεριού μας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Οθόνη: TFT 3.7 ιντσών moultitouch capacitive, ανάλυσης 480 x 854 pixels
  • Επεξεργαστής: TI OMAP 3610 στα 800MHz
  • Μνήμη: ενσωματωμένη μνήμη 2 GB, επεκτάσιμη μέχρι 32GB, RAM: 512  MB
  • Λειτουργικό: Android 2.1 (MotoBlur Interface)
  • Διαστάσεις (mm): 107 x 59 x 13.4  
  • Βάρος (γραμ.): 118
  • Δίκτυα: 3G, GPRS, EDGE, Wi-Fi, SPA/WCDMA: 900/1700/1900/2100 MHz, GSM: 850/900/1800/1900 MHz
  • Κάμερα:  5 megapixel με αυτόματη εστίαση, με  LED φλας
  • Πρόσθετα: GPS (Google Maps), Bluetooth 2.1, micro USB, ραδιόφωνο, επιταχυνσιόμετρο, πυξίδα.

Αυτό είναι το ανθεκτικό κινητό;

Με την πρώτη ματιά το Motorola Defy δεν σου γεμίζει το μάτι. Μοιάζει με ένα ακόμη smartphone και ίσως και λίγο χοντροκομμένο (για smartphone πάντα).
Οι διαστάσεις του παρά την οθόνη των 3.7 ιντσών παραμένουν μικρές, καθώς διαθέτει μόνο ορισμένα εικονικά πλήκτρα αφής στο κάτω μέρος και τίποτα άλλο. Πρόκειται για τα πλήκτρα μετάβασης στο μενού, μετάβασης στην αρχική οθόνη,  μετάβαση προς τα πίσω και πλήκτρο αναζήτησης.
Στο θέμα του πάχους είναι μερικά χιλιοστά πιο παχύ από τα συνηθισμένα smartphone, αλλά δεν το λες και χοντρό. Μάλιστα είναι αρκετά πιο ελαφρύ από άλλες συσκευές καθώς ζυγίζει 118 γραμμάρια.
Από θύρες περιέχει τις βασικές: micro USB και είσοδο για τα ακουστικά. Όλες οι είσοδοι και οι θύρες είναι καλυμμένες με πλαστικό ώστε να εξασφαλίζεται η αντοχή του.
Η κάρτα MicroSD μπαίνει ανοίγοντας το καπάκι της μπαταρίας που είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό ελαστικό. Ακόμη και το πλήκτρο ανοίγματος και κλεισίματος είναι κατασκευασμένο από ελαστικό.
Φυσικά, η τόση επένδυση από ελαστικό και το γεγονός ότι όλες οι θύρες είναι κλειστές, είναι αυτές που μας έκαναν να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό smartphone, αλλά ότι «κάτι τρέχει με την&αντοχή του».

Και μέσα τι γίνεται;

Πέρα από τον σχεδιασμό, ο οποίος, όπως ήδη αναφέρθηκε είναι αρκετά απλός, το Motorola διαθέτει επεξεργαστή στα 800MHz, κάμερα ανάλυσης 5 MP, οθόνη 3.7 ιντσών με Gorilla Glass, εσωτερική μνήμη 2GB και Android 2.1 με User Interface (UI) Moto Blur.

Motorola Defy, προσδιορίσου

Στην πράξη δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα, ούτε στον χειρισμό -καθώς η Moto Blur Interface διευκολύνει ακόμη και αρχάριους στον κόσμο του Android - ούτε και στην γενική χρήση.
Το Defy χάρη στον επεξεργαστή του ανταπεξέρχεται άμεσα όλων των εργασιών, ενώ το γεγονός ότι υποστηρίζει φλας διευκολύνει στην πλοήγηση των site.
Η οθόνη, όσον αφορά στην αφή είναι αρκετά ευαίσθητη, ανταποκρίνεται και προσανατολίζεται άμεσα. Το multitouch, πέρα από τη διευκόλυνση που προσφέρει, ανταποκρίνεται άμεσα.
Στο θέμα του λειτουργικού, είναι περιττό να αναφερθούμε στο Android 2.1, η χρήση του οποίου έχει ήδη αναφερθεί. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για εύκολο λειτουργικό με αρκετές αρχικές οθόνες και δυνατότητες παραμετροποίησης.
Η Moto Blur UI που προσφέρει το Defy, προσθέτει διάφορα widget, προκειμένου να εκμεταλλευτείτε τους λογαριασμούς των κοινωνικών σας δικτύων.
Μερικά από τα widget περιλαμβάνουν ανανέωση των update των φίλων σας απΆοποιοδήποτε social network, και δυνατότητα να μοιραστείτε το status σας απλά με ένα χτύπημα.
Υπάρχουν επίσης προεγκατεστημένα widget για τον καιρό, για διατήρηση ημερολογίου μεταξύ μελών της οικογένειας κλπ. Σίγουρα οι αρχάριοι θα βολευτούν. Προσωπικά, τα πέταξα σχεδόν όλα τα widget, αλλά αυτό είναι κάτι υποκειμενικό.
Το γράψιμο κειμένου είναι αρκετά βολικό καθώς το πληκτρολόγιο προσανατολίζεται εύκολα και είναι αρκετά μεγάλο, αλλά η ενσωματωμένη εφαρμογή swipe (για το πληκτρολόγιο), βοηθά ακόμη περισσότερο.
Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να σύρει το δάχτυλό του ανάμεσα στα γράμματα. Διευκολύνει αρκετά, ειδικά όταν έχετε να γράψετε αρκετά πράγματα.
Η κάμερα του Defy έχει ανάλυση 5MP και διαθέτει διάφορες λειτουργίες όπως αυτόματη εστίαση, σταθεροποιητή εικόνας και διάφορα εφέ. Οι λήψεις του είναι ικανοποιητικές, αλλά σίγουρα δεν έχει και την κάμερα της χρονιάς.
Παρόλα αυτά, για καθημερινή χρήση και τυχαίες λήψεις θα σας βολέψει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι το κινητό που θα αντικαταστήσει την κάμερα.
Η μπαταρία του διαρκεί με μέτρια χρήση 2 μέρες, ενώ με συνεχή χρήση περίπου 7 ώρες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα smartphone αντέχουν μια μέρα με μέτρια χρήση, οι δύο δεν είναι κι άσχημες.
Άλλωστε τα περισσότερα smartphone έχουν πρόβλημα αυτονομίας.

Όρια αντοχής

Αν και το Motorola Defy αυτοπροσδιορίζεται ως το απόλυτα ανθεκτικό smartphone, η συσκευασία πάνω γράφει ότι είναι water resistant κι όχι water proof και να το χρησιμοποιούμε αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι όλες οι θύρες είναι κλειστές.
Ξεκινώντας λοιπόν από το θέμα της αντοχής στο νερό, το Defy άντεξε να το «λούσουμε» με νερό, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο στα οποία κολυμπάνε με το Defy. Σε γενικότερο πλαίσιο, αντέχει στο νερό, αν οι θύρες του είναι κλειστές, και αρκεί φυσικά να μην το παρακάνετε.
Στο θέμα της αντοχής, η συσκευή από μόνη της είναι αρκετά ανθεκτική και αντέχει τις πτώσεις και τις καταπονήσεις. Εντάξει δεν θα αντέξει να το πατήσει ένα αυτοκίνητο (δεν το δοκιμάσαμε κιόλας), αλλά αντέχει τα καθημερινά ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στον κάθε χρήστη.
Μάλιστα, επειδή κλειδώνει στο πίσω μέρος, δεν θα δείτε ποτέ να αποχωρίζεται η μπαταρία από το κινητό.
Η οθόνη, λόγω του Gorilla Glass είναι εξίσου ανθεκτική, αντέχοντας σε γρατσουνιές και καταπονήσεις. Αλλά επειδή κι άλλα κινητά διαθέτουν Gorilla Glass δεν μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, απλά αποτελεί φυσικά ένα ακόμη συν στην ανθεκτικότητά του.
Τέλος, η άμμος και η σκόνη απομακρύνονται σε λίγα λεπτά από το Motorola Defy, επιβεβαιώνοντας ότι είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει.

Defy

To Motorola Defy είναι ένα αρκετά ανθεκτικό smartphone με Android. Η τιμή του μπορεί να είναι λίγο τσιμπημένη αλλά θεωρώ ότι ανταποκρίνεται της ποιότητάς του. Με το Defy θα ξεχάσετε ότι πρέπει να προσέχετε το κινητό σας, καθώς ότι και να γίνει θα βγει σώο και αβλαβές. Αρκεί φυσικά να μην το χάσετε. Και μην ξεχνάτε να κλείνετε τις εισόδους.
Τα δυνατά σημεία
  • Η αντοχή του
  • Η Moto Blur interface που διευκολύνει την πλοήγηση
Χρειάζεται
  • Αναβάθμιση σε Android 2.2
  • Καλύτερη κάμερα
Διάθεση-Τιμή
Η τιμή για το Motorola Defy ξεκινά από τα 294 ευρώ.[via]

Read more: TECH&TECH: Motorola Defy: πολύ σκληρό για να πεθάνει

Δεν υπάρχουν σχόλια: