Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τι κάνει έξυπνα τα smartphones;




Η ευφυΐα των smartphones και των υπόλοιπων gadgets οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους αισθητήρες που ενσωματώνουν. Τα ηλεκτρονικά αυτά κυκλώματα αντιλαμβάνονται αν πλησιάζετε το κινητό στο αυτί σας, αν το κρατάτε οριζόντια ή κάθετα κ.ο.κ.

Μία νέα γενιά αισθητήρων που θα κάνουν την εμφάνισή τους σταδιακά στα smartphones υπόσχεται να βελτιώσει περαιτέρω το… IQ τους. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε συνέντευξή του στέλεχος της STMicroelectronics, εταιρείας που αναπτύσσει μεταξύ άλλων και προϊόντα αυτής της κατηγορίας.

Η επόμενη γενιά smartphones θα έχει αισθητήρες ύψους που θα επιτρέπουν στους χρήστες να γνωρίζουν το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται (π.χ. τον όροφο ενός κτιρίου) ενώ μέσω location-based υπηρεσιών θα καθορίζουν τη σχετική θέση του σε σύγκριση με τους φίλους του.

Άλλοι αισθητήρες θα αφορούν θέματα υγείας όπως για παράδειγμα κύκλωμα που ελέγχει τον καρδιακό παλμό. Επίσης θα υπάρχουν αισθητήρες που θα ανιχνεύουν την εφίδρωση του χρήστη συμπεραίνοντας για τη διάθεσή του ή τη διέγερσή του (κάτι χρήσιμο σε εφαρμογές gaming). Επιπροσθέτως, τα νέα smartphones θα περιλαμβάνουν περισσότερα μικρόφωνα και αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας, ώστε να μπορούν να προσδιορίζουν τη θέση τους αλλά και τα πράγματα στο περιβάλλοντα χώρο.

Παράλληλα οι εταιρείες εργάζονται με αισθητήρες προκειμένου να αυξήσουν της ασφάλεια των smartphones. Ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο ανιχνεύει το μοναδικό τρόπο με τον οποίο καθένας κρατάει και αλληλεπιδρά με την συσκευή. Μετά από μία σύντομο περίοδο χρήσης του κινητού, αυτό αρχίζει να μαθαίνει τα πρότυπα που χρησιμοποιεί ο χρήστης και ανάλογα με αυτά κλειδώνει ή ξεκλειδώνει αυτόματα τη συσκευή.

Πηγή: neo2.gr    [via]

Δεν υπάρχουν σχόλια: