Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011


Δίπολη κεραία μεταβλητού μήκους.


Πριν πολλά χρόνια, 23 τον αριθμό, ένας νέος ραδιοερασιτέχνης έψαχνε να βρεί τρόπο να ανοίγει τους μακρινούς επαναλήπτες από τον τόπο όπου βρισκόταν για δουλειά, χαρά κι εργασία!
Με δεδομένη την ισχύ αφού το φορητό είχε δίπλα του μια μπαταρία 12V 7AH, αυτό που απέμενε ήταν η κατασκευή μιάς κεραίας.
Κεραίας βολικής, εύκολης στην μεταφορά, μικρής στο μέγεθος αλλά χωρίς συμβιβασμό στην απόδοση, ευκολοσυντόνιστης στο μεγάλο εύρος των 2 μεγακύκλων του φορητού!
Η λύση ήταν μια.
Δίπολη κεραία φτιαγμένη με πτυσσόμενες κεραίες ραδιοφώνου!
Από τα 19 εκατοστά συνεπτυγμένης έως τα 92 εκατοστά πλήρους ανεπτυγμένης, η κεραία κάλυπτε μεγάλο εύρος συχνοτήτων. Την εξής μια, 145.500MHz!!!
Η κατασκευή της απλή όπως στην φωτογραφία.
Σε ένα μικρό κομμάτι πλαστικού ηλεκτρολογικού σωλήνα Φ11 μπήκε στο κέντρο του το καλώδιο καθόδου το οποίο είναι RG58και αφού ξεχώρισε για μερικά εκατοστά συνδέθηκε δεξιά κι αριστερά στις δύο πτυσσόμενες κεραίες. Το κενό γέμισε με καυτή κόλλα και αφού αυτή κρύωσε το δίπολο ήταν έτοιμο προς χρήσην!
Εκεί όπου η κάθοδος έβγαινε από τον σωλήνα είχε δεθεί ένα ψιλό σκοινάκι το οποίο είχε ένα κόμπο στο μήκος στο οποίο συντόνιζε το δίπολο. Η μπαταρία δε, είχε το ρόλο του στηρίγματος αφού κράταγε το δίπολο σε κάθετη θέση!
Αυτή είναι η πρώτη αμιγώς ραδιοερασιτεχνική κεραία την οποία έφτιαξα τότε και την οποία φωτογράφησα σήμερα το απόγευμα!
Σε έναν έλεγχο με το MFJ 269 μου έδειξε ότι συντονίζει από τους 80MHz σε πλήρες ανάπτυγμα έως και τους 400MHz περίπου όταν είναι πλήρως συνεπτυγμένη.
Δεν είναι κάποια super-duper κεραία αλλά μπορεί να φτιαχτεί εύκολα και χωρίς να κοστίσει τίποτα, αν έχουμε δύο παλιά ραδιοφωνάκια να τους πάρουμε τις κεραίες και ένα κομμάτι ομοαξονικό καλώδιο!
Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: