Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011


Οι Sims στο Facebook!

Το The Sims είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα και διαδεδομένα παιχνίδια που έχουν βγει ποτέ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς. Μετά από τα 10άδες expansions που έχουν δημιουργηθεί για αυτό, είχε έρθει η ώρα να το δούμε και στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο που υπάρχει. Πριν από 2 μήνες μάθαμε πως η EA ετοιμάζει το The Sims Social, μία έκδοση αποκλειστικά για το Facebook, η οποία εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται στην φάση δοκιμής. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις;
Με την πρώτη ματιά κανείς παρατηρεί πως το The Sims Social φέρνει αρκετά από εκείνα τα στοιχεία που έχουν κάνει τη σειρά τόσο δημοφιλή. Όταν ο χρήστης συνδεθεί για πρώτη φορά θα κληθεί να δημιουργήσει τον δικό του Sim, επιλέγοντας ένα φύλο και δίνοντας του ένα όνομα. Στη συνέχεια θα επιλέξετε μέσα από 9 διαφορετικούς χαρακτήρες για τον Sim σας, μερικοί από τους οποίους είναι ο ρομαντικός, ο αθλητικός και ο… κλασικός geek. Η παραμετροποίηση του Sim κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς πέρα από τα χαρακτηριστικά που αφορούν το πρόσωπο, δεν δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας του υπόλοιπου σώματος. Βέβαια, οι επιλογές που μας δίνονται όσον αφορά τα ρούχα είναι σαφώς περισσότερες.
Όπως γίνεται στα περισσότερα παιχνίδια, οι χρήστες λαμβάνουν κάποιες μικρές αποστολές οι οποίες θα βοηθήσουν τον χρήστη να εξοικειωθεί με το περιβάλλον και τις λειτουργίες του παιχνιδιού. Το σπίτι στο οποίο ξεκινάει η ζωή σας είναι μικρό, πολύ μικρό. Για την ακρίβεια περιλαμβάνει μόνο 2 δωμάτια, ένα που αντιστοιχεί στην κρεβατοκάμαρα-κουζίνα-γραφείο και ένα μπάνιο. Αλλά μην ανησυχείτε, οι επιλογές που σας δίνονται για να το επεκτείνετε και να το βελτιώσετε είναι πολλές, ένα κομμάτι στο οποίο οι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν κάνει καλή δουλειά.
Κάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες (π.χ. ύπνος) θα κερδίσετε τα αντίστοιχα bonus (π.χ. μαξιλάρια) τα οποία θα χρησιμοποιήσετε παράλληλα με τα χρήματα που απαιτούνται για να αγοράσετε κάποιο αντικείμενο (π.χ. νέο κρεβάτι). Επιπλέον σχεδόν κάθε ενέργεια που κάνετε απαιτεί πόντους ενέργειας, οι οποίοι κάποια στιγμή τελειώνουν. Τότε οι επιλογές σας είναι δύο, είτε να περιμένετε μέχρι να φορτώσει, είτε να τους αγοράσετε με κανονικά χρήματα. Τέλος, κάθε φορά που κάνετε κάτι κερδίζετε πόντους εμπειρίας, οι οποίοι με τη σειρά τους σας βοηθούν να ανεβείτε επίπεδο. Όσο ο Sim σας ανεβαίνει επίπεδο, τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχει και τόσο περισσότερα αντικείμενα θα ξεκλειδώνουν.
Ας περάσουμε στο “κοινωνικό” στοιχείο του παιχνιδιού. Το The Sims Social έχει πάρει πολλά από τα στοιχεία των social games που έχουμε γνωρίσει μέσα από το Facebook, γεγονός που άλλοτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό και άλλοτε ως αρνητικό. Μπορείτε να προσθέσετε γείτονες όπως ακριβώς γίνεται για παράδειγμα και στο Farmville, ενώ για να αλληλεπιδρά ο Sim σας με τους αντίστοιχους των φίλων σας, δεν χρειάζεται να είναι και εκείνοι online. Φιλίες, αντιπαλότητες, ερωτικές σχέσεις… όλα αυτά μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ του δικού σας Sim και αυτών των φίλων σας, κάτι που κατά τη γνώμη μου αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του παιχνιδιού.
Από την άλλη μεριά, ένα από τα στοιχεία που δεν μου άρεσαν και αφορά το social κομμάτι είναι πως πολύ συχνά το παιχνίδι σας ρωτάει αν θέλετε να μοιραστείτε στον τοίχο σας κάποιο γεγονός, όπως για παράδειγμα το ότι ανεβήκατε επίπεδο. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως κατάλοιπο των υπόλοιπων παιχνιδιών που έκαναν επιτυχία, αφού το συναντάμε σχεδόν σε όλα από αυτά, και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επαινώ την υλοποίηση που ακολουθήθηκε στο Google+.
Η EA έχει δοκιμάσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν να δημιουργήσει μία online έκδοση των Sims με τα The Sims Online και MySims. Κανένα όμως από αυτά δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τώρα όμως είναι διαφορετικά. Το The Sims Social έχει από πίσω του λόγω του Facebookτη δύναμη των 750.000.000 εν δυνάμει χρηστών του. Μέχρι σήμερα η Zynga “έπαιζε” σχεδόν μόνη της. Μήπως πρέπει να αρχίσει να φοβάται; Ίσως είναι νωρίς ακόμα. Ας μην ξεχνάμε κιόλλας πως το παιχνίδι άνοιξε στην beta έκδοση του μόλις πριν λίγες μέρες και η EA ακόμα διορθώνει και προσθέτει πράγματα σε αυτό.
Εσείς τι θέλετε περισσότερο; Να αποκτήσετε το μεγαλύτερο σπίτι της γειτονιάς; Μήπως θέλετε να φλερτάρετε με τους μισούς σας φίλους; Ή προτιμάτε να γίνετε ο πιο ενοχλητικός τύπος που υπάρχει στον εικονικό κόσμο των Sims; Ό,τι κι αν είναι, μπορείτε να το ανακαλύψετε εδώ.


Read more: TECH&TECH: Οι Sims στο Facebook! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: