Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011


SOS ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΌΓΟ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


Ο τζόγος είναι ρίσκο, αυτό το ξέρουν όλοι, όμως η ταχύτατη διάδοση των τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο αν μη τι άλλο αυξάνει τους κινδύνους και, την περασμένη εβδομάδα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) ζήτησε με ψήφισμά του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσεις για στενότερη συνεργασία των κρατών μελών για την καταπολέμηση της χειρότερης πτυχής του, που είναι το παράνομο διαδικτυακό στοίχημα, αλλά και για την προστασία των πιο ευάλωτων παικτών όπως είναι τα παιδιά.
Η εξακρίβωση της ηλικίας του παίκτη και η παρεμπόδιση της χρήσης πιστωτικών καρτών στα υπό συζήτηση μέτρα προστασίας. Η εξακρίβωση της ηλικίας του παίκτη και η παρεμπόδιση της χρήσης πιστωτικών καρτών στα υπό συζήτηση μέτρα προστασίας. Στην αυγή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα το 10% όλων των τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη παίζονται στο Διαδίκτυο, από υπολογιστές ή και κινητά τηλέφωνα, με τον συνολικό τζίρο να υπερβαίνει πια τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο οι κανόνες διαφέρουν από χώρα σε χώρα, με ορισμένες να απαγορεύουν πλήρως κάθε πρόσβαση στα παιχνίδια στο Διαδίκτυο και άλλες να μην έχουν παρά ελάχιστους περιορισμούς.
Την περασμένη εβδομάδα, στην ολομέλεια του Νοεμβρίου 2011, το Ε.Κ. ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα του γερμανού ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων, Γιούργκεν Κρόιτσμαν, που αποτελεί και τη θέση του Κοινοβουλίου έναντι της Πράσινης Βίβλου που παρουσίασε νωρίτερα φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τους ευρωβουλευτές, κεντρικό ζητούμενο είναι να υπάρξει συντονισμένη στάση των κρατών μελών στο θέμα, ειδικά σε ό,τι αφορά το παράνομο στοίχημα και την προστασία των παιδιών και άλλων «ευπαθών» ομάδων του πληθυσμού.
Για το Ε.Κ., τα κράτη-μέλη πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα αξιολόγησης και αδειοδότησης των ιστοσελίδων, ώστε και οι παίκτες να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, και οι επιχειρήσεις του χώρου να αναγκαστούν να ακολουθήσουν αυστηρότερα τους κανόνες που κάθε χώρα έχει θεσπίσει. Είναι ανάγκη έτσι, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί η δυνατότητα να παρεμποδίζεται η χρήση πιστωτικών καρτών σε ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών που παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι παίκτες, όπως τα παιδιά, που ενδεχομένως θα παρασυρθούν από τις δυνατότητες που τους προσφέρονται, η νομοθεσία πρέπει να επιβάλει αυστηρές προϋποθέσεις για την πρόσβαση στον διαδικτυακό τζόγο, με εξακρίβωση της ηλικίας του παίκτη και αυστηρά κριτήρια για την πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών πληρωμών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του όλου συστήματος.
Ειδική μνεία γίνεται για τον αθλητισμό, όπου το Ευρωκοινοβούλιο διαπιστώνει ότι οι κίνδυνοι απάτης στις αθλητικές εκδηλώσεις, έστω και αν υφίστανται ανέκαθεν, έχουν ενταθεί μετά την εμφάνιση του τομέα των τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση και ότι συνιστούν απειλή για την ακεραιότητα του αθλητισμού· θεωρεί επομένως ότι χρειάζεται να διατυπωθεί κοινός ορισμός της αθλητικής απάτης και ανεντιμότητας και το στήσιμο αγώνων να τιμωρείται ως ποινικό αδίκημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οφείλει, τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει κατά πόσον είναι δυνατόν να εισαχθούν πανευρωπαϊκά ομοιόμορφα κριτήρια για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, ενδεχομένως μέσω οδηγίας-πλαισίου, αν και ως πρώτο κρίσιμο βήμα το Ε.Κ. δέχεται τη θέσπιση πανευρωπαϊκού κώδικα δεοντολογίας.
Το κείμενο του ψηφίσματος στα ελληνικά βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//ΕΡ//ΤΕΧΤ+ΤΑ+Ρ7-ΤΑ-2011-0492+0+DOC+XML+V0//EL
(Πηγή: Υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

via-more

Δεν υπάρχουν σχόλια: