Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

To επόμενο ρόβερ που θα επισκεφτεί τον Άρη θα είναι πλήρως αυτόνομο


undefined
Κορυφαίοι επιστήμονες σχεδιάζουν ένα αυτο-ελεγχόμενο σύστημα πλοήγησης το οποίο θα πιλοτάρει τα επόμενης γενιάς  Mars Rover, κάτι σαν ένα είδος αυτόνομου GPS. Στον Άρη, όμως,δεν υπάρχουν δορυφόροι GPS για να το οδηγήσουν, οπότε θα πρόκειται όντως για ένα αρκετά έξυπνο πλοηγό.

Χάρη σε αυτό, οι εργασίες του οχήματος πρόκειται να επιταχυνθούν σε μεγάλο βαθμό, μιας και τώρα μέχρι να σταλεί ένα σήμα ελέγχου στον Άρη, απαιτείται χρόνος μεγαλύτερος της μισής ώρας.  Δεδομένου ότι το σύστημα πλοήγησης «Seeker» θα γλιτώσει πολύτιμο χρόνο, το Rover θα έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να «βολτάρει» και θα μπορεί να καλύπτει μέχρι και 1 χιλιόμετρο την ημέρα.

Το σύστημα θα εκτελεί μια σειρά βασικών ενεργειών δίχως καμία εντολή από την Γη ή φυσικά κάποιου τύπου GPS, αλλά θα καταφέρνει να βρίσκει την ακριβή του θέση, προσδιορίζοντας και αναγνωρίζοντας περιοχές, ενώ θα είναι και σε θέση να αποφεύγει  κινδύνους.

Στην ομάδα που εργάζεται πάνω στην ανάπτυξή του  συμμετέχουν επιστήμονες από τη  Βρετανία, τη Γαλλία, τον Καναδά και θα χρειαστούν επτά μήνες για την ολοκλήρωσή του.  Το όλο έργο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος της (ΕΟΔ) StarTiger, η οποία αντιμετωπίζει τέτοιου είδους διαστημικές προκλήσεις.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εργασιών τους, παρουσιάστηκαν από την ομάδα στο 7ο συνέδριο STFC's Appleton Space πριν λίγες μέρες, μία εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλον τον κόσμο ανταλλάσσοντας τις πρόσφατες εξελίξεις πάνω στα ζητήματα εξερεύνησης του διαστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: