Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Next Generation Portable: η Sony παρουσίασε το PSP 2

undefined
Μπορεί να άργησε αλλά η Sony απάντησε στην πρόκληση της Nintendo (με το 3DS). Το νέο NGP (Next Generation Portable) προσφέρει ατόφια ισχύ, φέρνοντας με τον τετραπυρηνο επεξεργαστή ARM Cortex-A9 τα γραφικά στα επίπεδα του PlayStation 3.
Η μεγάλη ισχύ του NGP του επιτρέπει να τρέχει ακόμα και γνωστά παιχνίδια που έχουν αναπτυχθεί για το PS3 – όπως το δημοφιλές action adventure "Uncharted". Και για να μπορέσει να παίξει κανείς σύνθετα παιχνίδια σε μια φορητή κονσόλα, η Sony εισάγει δύο νεωτερισμούς: από τη μια προσφέρει στην μπροστινή πλευρά της κονσόλας δύο γνήσια αναλογικά sticks (όπως είναι Dual Shock Controller του PS3) και από την άλλη έχει ενσωματώσει στην πίσω πλευρά ένα μεγάλο touchpad.

Αυτό το touchpad έχει διαγώνιο 5 ίντσες και διαθέτει τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις με την οθόνη OLED (960x544pixels) της μπροστινής πλευράς. Όταν ακουμπά κανείς τα δάκτυλα του στο touchpad οι κινήσεις του μεταφέρονται στην εικόνα της μπροστινής οθόνης.

Έτσι μπορείτε, για παράδειγμα, στο Uncharted να καθοδηγήσετε με το αριστερό αναλογικό stick τον Drake (τον ήρωα του παιχνιδιού), με το δεξί να καθορίσετε στόχους και με το δάκτυλο σας στο touchpad να οδηγήσετε τον ήρωα στην αναρρίχηση πάνω σε ένα βράχο.

Μια επιπλέον επιλογή καθοδήγησης προσφέρει το ενσωματωμένο γυροσκόπιο. Έτσι περιστρέφοντας την κονσόλα μπορεί, για παράδειγμα, να περιστραφεί και ο ήρωας του παιχνιδιού. Επιπλέον η οθόνη OLED είναι αφής. Όλοι αυτοί οι παραπάνω πρόσθετοι τρόποι ελέγχου του χαρακτήρα επαφίενται στους κατασκευαστές παιχνιδιών για το πώς θα τους εκμεταλλευτούν.

undefined
Social Networking με 3G
Εκτός από το γνωστό WLAN mode που είδαμε στο πρώτο PSP, το NGP ενσωματώνει κι ένα 3G modem. Σε συνδυασμό με ένα αισθητήρα GPS μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε Location Based Services. Για παράδειγμα μπορείτε να δείτε ποια παιχνίδια παίζονται κοντά στον τόπο σας. Επιπλέον μέσω της λεγόμενης υπηρεσίας "Live Area" απεικονίζονται οι τελευταίες δραστηριότητες των φίλων σας ενώ μπορείτε να συνομιλήσετε με αυτούς.

Για το αν επίσης είναι εφικτές, μέσω της ενσωματωμένης μπροστινής κάμερας, οι βιντεοσυνομιλίες η Sony δεν το αποκάλυψε. Το 3G module μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το άμεσο download παιχνιδιών ή πρόσθετου υλικού.

Το τέλος του UMD
Tα αρχεία που κατεβάζετε σώζονται στην εσωτερική μνήμη της κονσόλας, ενώ η παραδοσιακή διανομή παιχνιδιών γίνεται μέσω του «νέου μέσου». Αυτό το «νέο μέσο» είναι κάρτες μνήμης, το format των οποίων η Sony δεν αποκάλυψε. To σίγουρο πάντως είναι ότι το NGP δεν χρησιμοποιεί το UMD format του PSP.

Εκτός από μερικά tech demos, τα οποία είναι καθόλα εντυπωσιακά, όπως το Metal Gear Solid IV που τρέχει με τα γραφικά του PS3 άνετα στο NGP, ανακοινώθηκαν από την εταιρεία και κάποιοι τίτλοι.

undefined
Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται τα Killzone, Little Big Planet, Wipeout, Resistance, Call of Duty και το Uncharted.

Ο Hideo Kojima, ο εμπνευστής του Metal Gear, ανακοίνωσε επιπλέον ότι πιθανότατα στην E3 2011 θα παρουσιαστεί ένα παιχνίδι το οποίο θα μπορείτε να παίζετε σπίτι με το PS3 και ακολούθως να το συνεχίσετε καθ’ οδόν στο NGP.

Το look του NGP η Sony το χαρακτηρίζει ως "Super Oval Design”. Και παρά όλες τις φήμες η νέα έκδοση του PSP δεν είναι slider αλλά θυμίζει εντόνως οπτικά το τωρινό μοντέλο.

Η περιγραφή Next Generation Portable (NGP) αποτελεί έως τώρα μόνο μια κωδική ονομασία. Για το αν το τελικό προϊόν ονομάζεται έτσι ή PSP 2 ή κάπως αλλιώς δεν είναι ακόμα γνωστό.

Η νέα φορητή κονσόλα της Sony θα κυκλοφορήσει στην αγορά το χειμώνα του 2011 –μέσα στη χριστουγεννιάτικη περίοδο – σε τιμή που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.



TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ GENERATION PORTABLE (NGP) 
CPU ARM Cortex A9 Quad-Core  
GPU SGX543MP4+  
Διαστάσειςπερίπου 182 x 18,6 x 83,5 mm  
Touchpad Multitouch, capacitive
ΚάμερεςMπροστινή και πίσω κάμερα 
ΉχοςΣτέρεο ηχεία, έξοδος μικροφώνου  
ΑισθητήρεςΑισθητήρας κίνησης έξι δρόμων (γυροσκόπιο, αισθητήρας επιτάχυνσης), πυξίδα  
ΘέσηGPS-module, καθορισμός θέσης μέσω  WLAN  
Διακόπτες-κουμπιά PlayStation Buttons, Power Button, σταυρόσημο, πλευρικά κουμπιά, Start Button, Select Button, ρυθμιστής έντασης ήχου
Ασύρματη σύνδεση 3G, WLAN b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR 

Δεν υπάρχουν σχόλια: