Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η "Μαγική Κεραία"!!!


Πολλοί Ραδιοερασιτέχνες αναζητουν την "Μαγική Κεραία" η οποία θα τους λύσει όλα τα προβλήματα εκπομπής.
Ήχαν και έχουν κι άλλοι τέτοιες αναζητήσεις και απωθημένα.
Διάβαζα στο τελευταίο Practical Wireless μιά αναπόληση του Rob Manion G3XFD/EI5IW όταν ήταν μικρό παιδί και είχε πάει με τον πατέρα του σε ένα τοπικό πανηγύρι.
undefinedΕκεί ήταν ένας πανηγυρτζής με τα λαμόγια του,τους αβανταδόρους του δηλαδή, και πωλούσε “Μαγικές Κεραίες”!
Όσοι ξέρουν ή θυμούνται από τα λαμπάτα ραδιόφωνα, αυτά ακόμα και με σαλιωμένο το δάκτυλο στην υποδοχή της κεραίας, λάμβαναν πολύ καλά και πολλούς σταθμούς.
Έτσι λοιπόν ο μπαμπάς του Rob είχε ξεγελαστεί από το “δώσε κι εμένα μπάρμπα” και είχε αγοράσει μία “Μαγική Κεραία” ή οποία τελικά αποδείχτηκε να είναι ένα κομμάτι πλαστικού σωλήνα με έναν μικρής τιμής ηλεκτρολυτικό πυκνωτή μέσα και ένα μικρό μήκος καλωδίου με μιά μπανάνα στην άκρη για να βυσματώνει στο ραδιόφωνο!
Διαβάστε με τα δικά του λόγια:

Το σύνδρομο της “Μαγικής Κεραίας" θα πρέπει να τον ακολούθησε έως και σήμερα γιατί πολλά τέτοια δείγματα διαβάζω στο περιοδικό.
Παρουσιάζει λοιπόν το περιοδικό Practical Wireless Σεπτεμβρίου 2011 στην σελίδα 14 τηνDual Beam I-Pro.
οποία Dual Beam I-Pro δεν είναι Dual Beam, διπλή κατευθυνόμενη σε απλά Ελληνικά αλλά και έτσι όπως αφήνει να εννοηθεί, αλλά είναι σούπερ bi-directional/δικατευθυντική, έτσι ακριβώς όπως είναι ένα δίπολο.
Διότι τι άλλο μπορεί να είναι ένα δίπολο με μήκος σκέλους 2.5και προφορτισμένο με άλλο ένα κομμάτι αλουμινοσωλήνα μήκους και αυτού 2.5μέτρα, στην άκρη του?
Ο δε συντονισμός του;
Α, καλά!
Χρησιμοποιώντας το λιγότερο 20 μέτρα ομοαξονικό καλώδιο το συνδέουμε σε ένα μπαλούν που έχει στο κέντρο του το δίπολο των 5 μέτρων συνολικά.
(μπαλούν είναι! Τα Bal-Un δεν έχουν εφαρμογή σε τέτοιο δημιούργημα!)
Την άλλη πλευρά του ομοαξονικού την κουλουριάζουμε κι επ' ουδενί κόβουμε και φυσικά την άκρη της την συνδέουμε στο απαραίτητο ΠΑΝΤΑ τιούνερ.
Εκεί βλέπουμε το μέγιστο της ισχύος και το ελάχιστο των στασίμων.
Συγχαρητήρια!
Διακόσια δέκα εννιά λιρόπουλα, 219GBP, άριστα ξοδεμένα!
Αχ βρε μακαρίτη Doug DeMaw έγραφες βιβλία και άρθρα!
Συνδετήρες έπρεπε να πουλάς για κεραίες να είχες χε...στεί στο τάλιρο! Άσε που δεν θα ήταν ψηλά στα δέντρα με τις φυλλωσιές να σου δημιουργούν scatter(!!!) στο εισερχόμενο σήμα!

Στο ίδιο τεύχος παρουσιάζουν το SuperStar 6900 CB με την ραδιοερασιτεχνική του ονομασία Anytone TA-5555 και 10 meter radio επί της όψεως!
Ποιά κοτόπουλα βαφτισμένα ψάρια;! Κοιτάτε να μαθαίνετε καλογέροι!!!
Γονείς το εργοστάσιο της Uniden, νονός ο Mike Devereux G3SED της Nevadaradio.
Είναι το ιδανικό μηχάνημα για τους νεοεισερχόμενους M3 και M6 για να μάθουν, cut their teeth το λένε εδώ, να χειρίζονται το clarify!
Coarse και Fine!
Και μην ξεχνάμε την καναλιέρα παιδιά και το βήμα στις συχνότητες!!!
Το δε κόστος αυτού 149.95 GBP
Φυσικά προγραμματισμένο στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες γιατί ο “Σάκης ο Ντήζελ” και ο “Ανδρέας ο Ακάλυπτος” δεν στέλνουν QSL κάρτες!!!

Κι έρχεται ο επόμενος μήνας...
Γράφει λοιπόν στο PW Νοεμβρίου 2011 στην σελίδα 28 μία κρητική*(sic) επ' ευκαιρία του καινούργιου του, διπόλου.

Ατυχώς όμως, αυτήν ακριβώς την λέξη, unfortunatelyχρησιμοποιεί και Tony Nailer G4CFY της Spectrum Communications όταν περιέγραφε αυτό το συγκεκριμένο καλώδιο και έκλαιγε τα λεφτά του γιατί το έκανε παραγγελία να κατασκευαστεί (και καταλαβαίνετε ότι είναι πολλά τα... χιλιόμετρα Άρη!!!) χωρίς να ελέγξει ένα δείγμα πρώτα!
Αποτέλεσμα;
100Ωμ συμμετρική γραμμή με τις ίδιες απώλειες ενός ομοαξωνικού καλωδίου:-(
Βέβαια γι αυτό είναι οι φίλοι! Όχι μόνο να πουλάνε την “Μαγική Κεραία” αλλά να διαφημίζουν και να αβαντάρουν το καλώδιο τροφοδοσίας της!!!
Επ ευκαιρία της αναφοράς μου στον Tony G4CFY, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός του ότι όταν πρόσφατα του ζήτησα το σχηματικό διάγραμμα του προενισχυτή της Spectrum Comms,RP6S, αυτός μολονότι μου τόνισε ότι καλύπτεται από τα πνευματικά του δικαιώματα για να μοιράζει σχεδιαγράμματα σε όποιον του τα ζητά, μου ζήτησε μόνο μιάμιση λίρα (1.50GBP)για να μου στείλει το σχεδιάγραμμα με PDF στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου.
Εξαίρετος συνάδελφος αλλά συνεχίζω.
Συνεχίζει και ο Rob, λέγοντας ότι ανησύχησε προς στιγμή όταν δεν άκουσε θόρυβο από τον δέκτη με την κεραία συνδεδεμένη αλλά αυτό οφείλετο στην ανοικτή/συμμετρική γραμμή (των 100Ωμ και αρκετών απωλειών υπενθυμίζω)!

Τονίζει δε, ο αρχισυντάκτης του ραδιοερασιτεχνικού περιοδικούPractical Wireless, ότι δεν ενδιαφέρεται στην αναφορά των στασίμων αλλά τον νοιάζει το παλιό γνωμικό των Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών το οποίο λέει σε ελεύθερη μετάφραση, μέγιστη ισχύ στην έξοδο του πομπού προς την κεραία και ελάχιστα στάσιμα.
Πως είναι αυτό που γράφω εγώ στην αρχή του ιστολογίου με έντονα κόκκινα και μαύρα γράμματα;
Ε, καμία σχέση!

Και τελειώνει την παρουσίαση ο Rob κάνοντας κι ένα ευγενικό πέρασμα και αναφορά στο MFJ-974 Antenna Tuner και στον καλό κύριο Jeff Stanton ο οποίος του την δάνεισε και στο μαγαζί του την πουλά μόνο 194.95GPB συν 8.50GPB μεταφορικά για τοUK!

Η “Μαγική Κεραία” εμφανίζεται πάλι στο τεύχος του Practical Wireless του Ιανουαρίου 2012 στην σελίδα 36 όπου αυτή την φορά είναι τοποθετημένη κάθετα και με αλλαγμένο όνομα. I-Pro Home!
Οφείλω να εξήρω την μετριοφροσύνη του κατασκευαστή της, Carl G4GTW ο οποίος υπολογίζοντας της απώλειες της κεραίας του στα 10χρησιμοποιώντας είτε το RG213 είτε το RG58, δεν της δίνει κανένα κέρδος, ούτε καν το 2.14dbi του διπόλου, και παρουσιάζει τις απώλειες του κοάξιαλ έτσι όπως το δίνουν τα βιβλία! Να μην αναφερθώ δε για τις μετρήσεις στα 40m!
Εύγε!
Εξαίρετος κατασκευαστής εξαίρετης κεραίας.
229.95 Λιρών αυτή την φορά! Συν 8.95 έξοδα αποστολής.
Στο ίδιο πνεύμα μετριοφροσύνης ο δοκιμαστής της ο οποίος αν και κάνει περιεκτικό/comprehensive τεστ. δεν δίνει συγκριτικά αποτελέσματα έναντι ενός διπόλου για παράδειγμα αλλά, λέει ότι η κεραία μιλάει!




Δεν είμαι σίγουρος όμως αν η γυναίκα του, αναφέρεται στα κουνουπίδια ή τις "κεραίες"!!!

'nough said!
Το σύνδρομο της “Μαγικής Κεραίας” φτάνει μέχρι και το τελευταίο τεύχος, το Practical Wireless του Φεβρουαρίου όπου εκτός την αναφορά στα παιδικά τραύματα του παρελθόντος, διαβάζωντας και βλέποντας στην σελίδα 18 “κλείνω” σαν ραδιοερασιτέχνης!

Χώρια το γεγονός ότι πάντα διασχίζουμε την πόλωση μιας λούπας με ένα μεταλλικό στοιχείο, το μπλεντάζ του ομοαξονικού με άλλα λόγια, βλέπουμε τον σωστό τρόπο τυλίγματος ενός chock/current balun/αποζεύκτη.
Χιλιάδες χρόνια τώρα οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι, τυλίγουν έτσι τις τριχιές που δένουν τα γαϊδούρια και ήρθα εγώ ο χτεσινός να σας μιλήσω για τύλιγμα σε φόρμα.
Ας μου δώσει ένας, βρε παιδιά, ένα όστρακο να αυτοεξοριστώ!!!
Μεγάλη υπόθεση τα παιδικά τραύματα σε μεγάλη ηλικία.
Ειδικά όταν εσύ με την σειρά σου, ως άλλος “Barker”, τα μετακυλίεις σε άφταιγα νεοεισερχόμενα παιδάκια στο χόμπι του ραδιοερασιτεχνισμού.
Ε, Rob;
Έτσι, γιατί σήμερα δεν ξέρω να το προσέξατε αλλά είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα είμαστε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: