Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Στόκος ένα καλεί στόκο δύο... όβερ!

Εν μέσω κυνηγετικής περιόδου, βλέπω σε διάφορα σχετικά ένθετα εφημερίδων, διαφημίσεις για φορητούς πομποδέκτες. Μάλιστα με κάποια κουπόνια από τέτοιο ένθετο για το κυνήγι, μπορείς να προμηθευτείς έναν φορητό ασύρματο για να βγεις στα VHF την ώρα που κυνηγάς!Τα αποτελέσματα τα ακούμε αν ανοίξουμε έναν πομποδέκτη και είμαστε κάπου ψηλά, κατά κανόνα Σάββατο και Κυριακή πρωί. Πριν συνεχίσω, να δώσω άλλη μια φορά τον ορισμό του κυνηγού. Κυνηγός είναι ο «φυσιολάτρης» που με το όπλο του ρυθμίζει την πανίδα και το οικοσύστημα! Επειδή έχουμε υπερπληθυσμό δηλαδή άγριων ζώων, πτηνών, δασών κλπ προφανώς ο Δημιουργός δεν τα υπολόγισε καλά, στο τέλος δημιούργησε και τους κυνηγούς για να πάνε να τα… ρυθμίσουν. Αυτός τουλάχιστον είναι ο ορισμός που δίνουν οι κυνηγοί στον εαυτό τους. Ο υπόλοιπος κόσμος βέβαια τους θεωρεί απαράδεκτους να κυνηγάνε τα λιγοστά θηράματα που προσπαθούν να επιβιώσουν στα δάση που απέμειναν, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Υπάρχει λύση. Τη διάβασα σε κυνηγετικό περιοδικό, εκεί που βρήκα και διαφημίσεις για ασυρμάτους: "Θα πρέπει να πάμε λέει (εμείς οι κυνηγοί!) και να βρούμε τους διαφόρους υποψηφίους των δήμων, τώρα πριν τις εκλογές και να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους. Τι θέση έχετε κύριοι για το κυνήγι; Είσαστε με μας (εμείς οι κυνηγοί!) ή με τους άλλους; " Και να πράξουμε τα δέοντα για το συμφέρον μας (εμείς οι κυνηγοί!).
Λοιπόν τους βρίσκω πολύ προχωρημένους. Το ξέρουν ότι η κοινωνία τους κοιτάει με μισό μάτι –το γράφουν και οι ίδιοι- αλλά ελπίζουν στο προεκλογικό ρουσφέτι.
Πληροφορήθηκα ότι εκτος από ασυρμάτους απαραίτητο αξεσουάρ στο παραδοσιακό κυνήγι είναι το GPS για σκύλους! Πάει ο σκύλος στο βουνό να βρει τη μπεκάτσα, και πήδα από δω - πήδα από κει χάνεται! Ψάχνει λοιπόν ο σκύλος στην τσέπη του –προφανώς τα ντύνουνε παραλλαγή- βγάζει το GPS και η τεχνολογία κάνει το θαύμα της! Ο Ραταπλάν τρισευτυχισμένος κατευθύνεται στο στίγμα του αφεντικού του!

Το πιο ανατριχιαστικό που διάβασα όμως, είναι το εξής: Θα πρέπει λέει να πάνε στα σχολεία να μιλήσουν για το κυνήγι! Να πουν στα παιδάκια για το χρήσιμο αυτό χόμπι και να μεταλαμπαδεύσουν τα ένστικτά τους στη νέα γενιά! Δηλαδή; Θα πάνε σε ένα δημοτικό με πλήρη εξάρτηση, καραμπίνα, φυσεκλίκια, στολή παραλλαγής, τον «κινέζο» με το χαντς φρη στο αυτί, το μαχαίρι του Ράμπο, και θα εξηγήσουν στους μαθητές πως ακριβώς σκοτώνουν τη μπεκάτσα και το ελάφι… Θα ενθουσιαστούν τα παιδάκια!Στο θέμα των ασυρμάτων ότι και να τους λέμε δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα. Μπορεί η νομοθεσία να απαγορεύει τέτοια βοηθήματα στο κυνήγι, παρόλα αυτά οι κυνηγοί τα προμηθεύονται χωρίς να έχουν στοιχειώδη γνώση χειρισμού και παρεμβάλλουν τα πάντα. Νομίζω ότι πρέπει να τους ωθήσουμε στα βραχέα για να αφήσουν τα 2μέτρα ήσυχα. Θα μιλάνε και σε μεγαλύτερες αποστάσεις! Με το που θα βλέπουν στη μια μεριά της Ελλάδας να περνάνε τα πουλιά θα ειδοποιούν την άλλη να περιμένουν και δε θα μένει φτερό! Ακόμα καλύτερα είναι να τους ενθαρρύνουμε τη χρήση στους 50ΜΗΖ! Όλα τα καινούρια φορητά είναι τρίμπαντα και οι 50 μένουν έτσι. Κρίμα είναι. Άλλωστε εκεί βγαίνει και ο στρατός και σε μια σύρραξη θα μπορούνε να μιλάνε με τους κυνηγούς: «…Έλα Μήτσου, πάρε τους γουρουνάδες από μπροστά θα περάσουνε τα Λέοπαρντ!...»Νομίζω ότι αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός του να μην βγαίνουν οι ραδιοερασιτέχνες με FM στους 50ΜΗΖ: Να μην ενοχλούν τους κυνηγούς!Υπάρχει και η άποψη ότι οι αρμόδιοι κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και παρατηρούν το μπάχαλο στις ραδιοσυχνότητες, ελπίζοντας να τονωθεί η αγορά από τις πωλήσεις ασυρμάτων. Δεν είναι άσχημη ιδέα, θα μπορούσαν να επιτρέψουν και μηχανοκίνητο κυνήγι με τεθωρακισμένα και οπλοβομβίδες! Αυτός είναι ακριβότερος εξοπλισμός εμπεριέχει περισσότερο ΦΠΑ και θα ικανοποιούσε και τον παραδοσιακό κυνηγό που μέχρι τώρα πήγαινε με το δίκανο: Άλλος αέρας να κυνηγάς με «αύρα» και 7,62 κατά ριπάς!!

Η πολιτεία θα μπορούσε να ανεβάσει επίσης τα έσοδα από το ψάρεμα επιτρέποντας τους δυναμίτες! Βέβαια θα υπήρχε πρόβλημα με την παρουσίαση του «σπορ» στους μαθητές των ορεινών χωριών της επικράτειας αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει επιλεκτικά. Οι κυνηγοί στα ορεινά σχολεία και οι ψαράδες με δυναμίτη στη νησιωτική Ελλάδα…Όσο και να μας φαίνεται παρατραβηγμένο, όλα τα παραπάνω (χρήση ασυρμάτων, τουφέκια φυσεκλικια, ρίψη δυναμίτη) καλλιεργούν και το εθνικό φρόνημα. Έτσι και κάνουν ντου οι γείτονες θα μας βρουν ετοιμοπόλεμους με τα δίκανα στο χέρι και τον «κινέζο» στο αυτί. Άλλωστε οι κακές γλώσσες αυτό λένε: ότι όλοι αυτοί που εξοπλίζονται σαν αστακοί για να «ρυθμίσουν» το άτυχο θήραμα, κατά βάση είναι πολεμοχαρείς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: