Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

3UK: "Η βρετανική αγορά κινητής τηλεφωνίας κινδυνεύει να γίνει ολιγοπώλιο"



Η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας 3UK προειδοποίησε την ρυθμιστική αρχή της χώρας πως ο τρέχων σχεδιασμός της παραχώρησης αδειών χρήσης φάσματος στα 900MHz οδηγεί την αγορά σε ολιγοπώλιο.

Μέχρι τώρα το φάσμα των 900ΜΗz στην Βρετανία χρησιμοποιείται από την Vodafone και την O2 μόνο για υπηρεσίες 2G. Ωστόσο η E.E. έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη να απελευθερωθεί η χρήση των 900MHz και των 1800ΜΗz και για την διάθεση υπηρεσιών 3G/UMTS όπως γίνεται και στο φάσμα των 2100MHz. Η απόφαση της Ofcom να αποδώσει εκ νέου χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό το φάσμα στις δύο εταιρείες που ήδη κατέχουν τα δικαιώματα χρήσης του, εγείρει σημαντικές αμφιβολίες για την συνέχιση της παρουσίας της 3UK στην αγορά της Βρετανίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της 3UK Kevin Russell υπογράμμισε την σημασία του ανταγωνισμού στην πτώση των τιμών κινητής τηλεφωνίας. Στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Kevin Russell εκχωρήθηκαν 18 άδειες 3G την προηγούμενη δεκαετία, εκ των οποίων μόνο οι 7 κατάφεραν να επιζήσουν και οι 6 από αυτές ανήκουν στην Hutchison. Όπου όμως μπήκε νέος παίκτης στην αγορά οι τιμές φωνής έπεσαν κατά 19% ενώ οι τιμές των δεδομένων έπεσαν κατά 28%.

Ο K. Russell προειδοποίησε πως, αν η 3UK αποσυρθεί, σύντομα η Βρετανία κινδυνεύει να μείνει με μόνο τρεις εταιρείες στην αγορά - την O2, την Vodafone και την Everything Everywhere- όταν πριν 18 μήνες οι παίκτες ήταν 5. Δηλαδή η βρετανική αγορά κινητής τηλεφωνίας κινδυνεύει άμεσα να οδηγηθεί σε ολιγοπώλιο. Υπενθυμίζεται πως η T-Mobile και η Orange συγχωνεύτηκαν το 2010 σε μία νέα εταιρεία με τίτλο Everything Everywhere.

Ο επικεφαλής της 3UK συνέχισε την κριτική του εναντίον της Ofcom σημειώνοντας πως το 97% της κίνησης της εταιρείας του είναι δεδομένα. Η 3UK διαχειρίζεται την μισή κίνηση δεδομένων όλης της χώρας και έχει διαθέσει τα περισσότερα iPhone από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Τα 900MHz της είναι όχι μόνο χρήσιμα αφού η κάλυψη στο φάσμα αυτό είναι καλύτερη αλλά και αναγκαία: μία εταιρεία χωρίς πολλούς σταθμούς βάσης (κεραίες) και χωρίς αρκετές χαμηλές συχνότητες δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική.

Kάπως έτσι δεν είναι περίεργο που η O2 (του ισπανικού ομίλου Telefonica) και η Vodafone πιέζουν ώστε να μην λάβει η 3UK φάσμα στα 900MHz.

Σύμφωνα με τον TheRegister η Βρετανία είναι η μόνη χώρα που θα αποδώσει τις αρχικές άδειες των 900MHz πίσω στις εταιρείες που έχουν τώρα την άδεια χρήσης τους, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.

Οι αναλυτές της αγοράς μάλλον συμφωνούν με την θέση της 3UK:

"Θα ήταν μάλλον έκπληξη αν η 3UK κατάφερνε να επιβιώσει στο μέλλον, αν υπολογίσουμε την αύξηση της κίνησης στο δίκτυο της και το διαθέσιμο φάσμα που διαθέτει", δήλωσε ο Lee Sanders ο Analysys Mason.
O Lee Sanders εκτιμά πως χωρίς το κατάλληλο φάσμα η 3UK θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε επώδυνες εμπορικά λύσεις όπως η αύξηση των τιμών και ο περιορισμός των δεδομένων στα πακέτα της. Ο αναλυτής Jonathan Dann από την Barclays Capital περιέγραψε την τακτική της O2 και της Vodafone ως μία απόπειρα "να ξεράνουν το κήπο του γείτονα".

Το 2007 η Ofcom είχε αποφασίσει να αποδώσει το μεγαλύτερο κομμάτι του φάσματος των 900MHz στις εταιρείες που έχουν ήδη την άδεια χρήσης (Vodafone/O2) αλλά παράλληλα να δημοπρατήσει ένα μέρος του προκειμένου οι δύο εταιρείες να μην αποκτήσουν αθέμιτο προβάδισμα στον ανταγωνισμό. Όμως το 2009 η ρυθμιστική αρχή άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να προχωρήσει με το μοντέλο των ετήσιων χρεώσεων για τις δύο εταιρείες, χωρίς καμία σκέψη για επαναδημοπράτηση έστω και ενός μέρος του φάσματος των 900MHz. H απόφαση αυτή βασίστηκε στην γνωμοδότηση πως μία εταιρεία στα 2100MHz μπορεί να είναι ανταγωνιστική με μία άλλη στα 900MHz αν διαθέτει τα τριπλάσια σημεία εκπομπής.

Ο Hyacinth Nwana, συνεργάτης της Ofcom για θέματα φάσματος, εξήγησε το σκεπτικό:
"Κατανοούμε απολύτως την διαφωνία της 3UK. H εν λόγω γνωμοδότηση βασίζεται στο ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα τόσο τα 800MHz όσο και τα 2.6GHz δίνοντας έτσι την δυνατότητα στις εταιρείες που δεν έχουν αρκετό φάσμα να το αποκτήσουν.
Στην ελληνική αγορά, η ΕΕΤΤ σχεδιάζει την εκ νέου δημοπράτηση των αδειών χρήσης στα 900MHz με κόστος περίπου 60 με 90 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2011. Το φάσμα που θα δημοπρατηθεί χρησιμοποιείται τώρα από την Wind και την Vodafone (πρόκειται για τις άδεις χρήσης του 1992). Στην δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε η Wind εξέφρασε την διαμαρτυρία της για την δημοπράτηση του φάσματος, ζητώντας ουσιαστικά την μίμηση του βρετανικού μοντέλου και την παραχώρηση νέων αδειών, χωρίς ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία.

Μένει να αποφασιστεί αν η ΕΕΤΤ θα δημοπρατήσει τα τέσσερα κομμάτια φάσματος (2x5ΜΗz) ολοκληρωτικά εκ νέου ή θα δημοπρατήσει τα δυο εξ αυτών μεταξύ των Vodafone και Wind και τα υπόλοιπα δύο σε ανοιχτή δημοπρασία. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα δημοπράτησης ενός πέμπτου κομματιού 2x5ΜΗz το οποίο βρίσκεται τώρα στην χρήση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Read more: TECH&TECH: 3UK: "Η βρετανική αγορά κινητής τηλεφωνίας κινδυνεύει να γίνει ολιγοπώλιο" http://www.techandtech.gr/2011/03/3uk.html#ixzz1H4IRu2YU

Δεν υπάρχουν σχόλια: