Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Επιστήμονες ψάχνουν για ραδιοσήματα σε «γνωστούς» εξωγήινους κόσμους


Το γνωστό SETI, έστρεψε τις προσπάθειές του για αναζήτηση εξωγήινης ζωής στους ελάχιστους εξωγήινους κόσμους που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το γνωστό τηλεσκόπιο Kepler.

Οι επιστήμονες του προγράμματος SETI, από το πανεπιστήμιο του Berkeley, μελετούν και σαρώνουν για ραδιοσήματα από κόσμους που έχουν βρεθεί από το τηλεσκόπιο και από «αντικείμενα» που ίσως θα μπορούσαν και να αποτελούν κόσμους. Ήδη ερευνούν εξονυχιστικά κάποια συγκεκριμένα δεδομένα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελούν και πιθανές εκπομπές από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, μετακίνησαν τις αναζητήσεις τους στα terabytes των σημάτων που έχει λάβει το ραδιοτηλεσκόπιο Kepler και ήδη γνωρίζουν ποιο πράγμα θα πρέπει να αναζητήσουν.

«Έχουμε ξεκινήσει την αναζήτηση στις παρατηρήσεις του Κέπλερ και οι αναλύσεις μας έχουν υποδείξει κάποια σημεία τα οποία θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντα», λένε οι επιστήμονες του  UC Berkeley.

Ωστόσο, όλα αυτά τα σήματα θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί και από κάποιου είδους παρεμβολής, για αυτό και ακριβώς οι επιστήμονες αναζητούν να τα συγκρίνουν με άλλα είδους τέτοιες παρεμβολές στο διάστημα για να καταλήξουν εάν είναι τελικά τεχνητές ή έχουν δημιουργηθεί από κάποιου είδους φυσικό φαινόμενο.

Από την άλλη και μία «πραγματική» μετάδοση δεν θα είχε και κάποια πολύ διαφορετική μορφή. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ψάχνουν για σήματα με μικρή συχνότητα, μιας και τα φαινόμενα του διαστήματος τείνουν να παράγουν σήματα με μεγάλη συχνότητα.

Οι ερευνητές δηλώνουν όμως, ότι ακόμα και αν τελικά τα σήματα που έχουν εντοπίσει δεν αποτελούν σημάδι για κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, με την έννοια ότι θα έχει εξακριβωθεί ότι πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο, τουλάχιστον από την άλλη αυτό θα σημαίνει ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν, λειτουργούν σωστά, οπότε θα είναι πιο σίγουροι για την αξιοπιστία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: