Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Ιαπωνική εταιρεία αναπτύσσει gadget για να κρατά τους οδηγούς ξύπνιους


Υπάρχουν ήδη αρκετά συστήματα και συσκευές στην αγορά που εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να κοιμηθούν κατά την οδήγηση, ωστόσο η ιαπωνική εταιρεία Juki έχει αναπτύξει κάτι το εντελώς διαφορετικό, ένα «προστατευτικό» καθίσματος το οποίο τοποθετείται πάνω στο κάθισμα και ενεργοποιεί έναν συναγερμό όταν ανιχνεύσει ότι κάποιος είναι έτοιμος να πάρει έναν «υπνάκο» στο τιμόνι.

Ο τρόπος με τον οποίο το λεγόμενο «Buster Sleep» λειτουργεί, είναι ότι παρακολουθεί τα σήματα της καρδιακής λειτουργίας διαμέσου ενός ενσωματωμένου αισθητήρα, που με τη βοήθεια ενός κατάλληλου λογισμικού, του Human Tachometer, οπτικοποιεί την κατάσταση του οδηγού. Εκτός από την κόπωση και την υπνηλία, οι χρήστες μπορούν επίσης να ελέγξουν το επίπεδο συγκέντρωσής τους ή το πόσο αφηρημένοι είναι.

Η Juki υποστηρίζει ότι ο Buster Sleep μετρά τα βιο-σήματα του οδηγού κάθε 18-δευτερόλεπτα και είναι σε θέση να ειδοποιήσει τους οδηγούς 10 λεπτά προτού τους πάρει ο ύπνος, χρόνος αρκετός για να βρουν ένα μέρος να σταθμεύσουν και να ξεκουραστούν.

Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση του Buster Sleep τον επόμενο μήνα με την τιμή του στην Ιαπωνία να αγγίζει τα 1550 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του καλύμματος, του ελεγκτή και του τροφοδοτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: