Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζει πολιτική για τα ορυκτά από εμπόλεμες ζώνες η Nokia


undefined
Με τον όρο ορυκτά από εμπόλεμες ζώνες (conflict minerals) αναφερόμαστε σε κάποια, σχετικά σπάνια, μεταλλεύματα από τα οποία εξάγονται μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε σχεδόν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Αν και θεωρητικά θα μπορούσαν να προέρχονται από οπουδήποτε, ο κύριος όγκος τους εξορύσσεται στην Ανατολική Αφρική και ιδιαίτερα στη Δημοκρατία του Κονγκό. Οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα κοιτάσματα είναι πεδίο συνεχών συγκρούσεων ανάμεσα στον κρατικό στρατό και ομάδες ανταρτών.
 
Το βασικό χαρακτηριστικό τους όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο εξορύσσονται τα μεταλλεύματα. Τόσο ο κρατικός στρατός, όσο και οι αντάρτες χρησιμοποιούν για εργατικό δυναμικό άτομα που έχουν απαγάγει από διάφορες περιοχές. Πρόκειται για κανονικούς σκλάβους δηλαδή, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, οι οποίοι μπορεί να εργάζονται μέχρι και 48 ώρες ανά βάρδια. Οι συνθήκες εργασίας φυσικά είναι οι χειρότερες δυνατές. Οι θάνατοι από κατολισθήσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
 
Αν και οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών γνωρίζουν το πρόβλημα, λόγω της δυσκολίας να βρεθούν αυτά τα μεταλλεύματα αποφεύγουν να κάνουν κάτι για το θέμα. Η Nokia όμως, άλλαξε την μέχρι τώρα πολιτική της στο θέμα αυτό. Συγκεκριμένα τονίζει προς τους προμηθευτές της ότι:
  • Απαγορεύει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ό,τι έχει να κάνει με την εξόρυξη, μεταφορά και το εμπόριο των μεταλλευμάτων που χρησιμοποιεί.
  • Απαγορεύει επίσης την άμεση ή έμμεση υποστήριξη σε ένοπλες ομάδες οι οποίες παρανόμως ελέγχουν ορυχεία ή σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με την αλυσίδα παραγωγής.
  • Δεν θα δείξει καμία ανοχή σε θέματα διαφθοράς, δωροδοκιών ή πλύσιμο χρήματος.
  • Απαιτεί όσους συνεργάζονται μαζί της να ακολουθήσουν τις ίδιες αρχές.
Η κίνηση αυτή είναι φυσικά πολύ σημαντικό βήμα. Λογικά θα επηρεάσει σημαντικά το χώρο των ηλεκτρονικών και πιθανότατα να πιέσει και άλλες εταιρείες ν' ακολουθήσουν.
 
Οπωσδήποτε βέβαια παραμένει το ερώτημα αν είναι δυνατόν, πόσο μάλλον εύκολο,  να ελέγχονται αποτελεσματικά οι προμηθευτές για το αν τηρούν τους πιο πάνω όρους.
 
Αλλάζει πολιτική για τα ορυκτά από εμπόλεμες ζώνες η Nokia

Δεν υπάρχουν σχόλια: